Home amb vestit i corbata parlant davant d'una bandera d'Espanya i un fons blau.
POLÍTICA

L'acord de finançament divideix els catalans

I hi ha un altre problema per a Sánchez: els votants socialistes no estan ni de bon tros convençuts

El nou sistema de finançament per a les comunitats autònomes desperta dubtes entre els ciutadans. Té sentit que sigui així. Ni els mateixos partits involucrats es posen d'acord amb el nom: no volen fer concessions de relat a l'adversari.

ERC, per exemple, ho vol vendre com una jugada per acostar Catalunya a la independència. Per la seva banda, el PSOE talla en sec i diu que no és cap sistema singular perquè ho aplicarà a tot Espanya. Amb aquests vímets, els resultats de la darrera enquesta de GESOP per a Premsa Ibèrica no són cap sorpresa.

Resultats importants

D'entrada, fora de Catalunya, el pacte entre ERC-PSC desperta el rebuig de gairebé el 62% de la població. Això s'explica, entre altres coses, perquè només hi ha un 28,6% de votants socialistes explícitament d'acord amb el model de finançament. Sánchez té molt difícil vendre l'acord a la resta d'Espanya, començant pels seus.

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant l'acte central de campanya del PSOE, a 31 de maig de 2024, a Los Alcázares, Regió de Múrcia (Espanya)

A Catalunya, els percentatges són força diferents, però tampoc mostren un clam popular inequívoc. Així, el 53% dels catalans hi estan clarament d'acord. Però entre els que no es pronuncien i els que estan en desacord s'arriba a un destacat 47,3%.

L'acord només troba un suport majoritari entre els votants d'ERC, Junts i Sumar. Així mateix, és destacable que gairebé el 80% dels votants de Junts hi estiguin d'acord. Això contrasta amb la postura, netament partidista i estratègica, de la direcció del partit, que critica l'acord per haver sortit d'ERC.

També en l'ordre dels resultats suggeridors, trobem el cas del País Basc. Tot i no estar en la negociació perquè ja tenen el concert, hi ha més bascos en contra que a favor. No sembla, doncs, que els ciutadans del País Basc vegin amb bons ulls l'extensió del privilegi.

És bo o dolent?

L'altra pregunta destacada de GESOP és si un finançament propi per a Catalunya perjudicarà la resta d'Espanya. Els resultats reflecteixen la mateixa divisió.

Fora de Catalunya, hi ha un 54,3% que creu que sí davant d'un 45,7% que no ho creu o no ho sap. Dins de Catalunya, en canvi, hi trobem un suport majoritari, però novament no és aclaparador. Un 53,3% dels catalans creu explícitament que no perjudicarà la resta d'Espanya i un 46,7% sí que ho creu o no ho té clar.

Salvador Illa amb vestit fosc, amb una corbata vermella, en un entorn formal amb cortines vermelles de fons.

Finalment, la màxima divisió és davant la possibilitat d'estendre el model a tot Espanya.

Entre els espanyols, hi ha una divisió gairebé simètrica d'opinions, amb un 48,7% que no ho vol i un 51,3% que sí que ho vol o no sap. Sobre aquesta qüestió, l'enquesta no ofereix dades sobre si els ciutadans catalans estarien a favor d'estendre el model a tot Espanya.

➡️ Política

Més notícies: