Un home amb ulleres i barba canosa està assegut en un estudi de televisió amb el logotip de RTVE visible al fons.
POLÍTICA

L'home fort de Salvador Illa a Europa destapa l'engany d'ERC

Els dirigents republicans han defensat sempre que el punt d'arribada és el referèndum d'autodeterminació

La cúpula d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), encapçalada per Marta Rovira, va prendre el mes de juliol passat la polèmica decisió d'investir Salvador Illa. Ho va fer argumentant que ara toca eixamplar la base per arribar a la meta que és el referèndum d'autodeterminació. És l'argument que vénen esgrimint des de fa temps els líders republicans, amb Oriol Junqueras al capdavant.

La seva tesi és que el procés ha fracassat i ara toca un replegament de forces per gestionar Catalunya mentre s'avança cap al dret d'autodeterminació. Després de l'aprovació de l'amnistia, Junqueras va dir que "no és un punt final", sinó un punt de partida cap al referèndum d'autodeterminació. Marta Rovira va assegurar al març que ja estaven negociant amb el PSOE un referèndum per a Catalunya.

ERC ha utilitzat aquest argument per justificar la ruptura amb Junts i l'aliança amb el PSOE. Però ha estat precisament l'home fort de Salvador Illa a Europa, Jaume Duch, que ha desmuntat la fal·làcia dels dirigents republicans. Per les seves paraules, queda clar que els socialistes ni contemplen la possibilitat d'un referèndum, com ha venut ERC tots aquests mesos.

El PSC ho té clar: res de referèndum

Jaume Duch, Conseller d'Acció Exterior i Unió Europea del govern de Salvador Illa, ha estat entrevistat aquest dilluns al Cafè d'Idees de TVE. A la pregunta sobre la possibilitat d'un referèndum, no va poder ser més contundent.

"Aquest no tema ara mateix, tornar a obrir aquesta discussió el que fa és apartar-nos de les prioritats dʻaquest moment", ha dit. És a dir, el govern de Salvador Illa s'enfoca a la gestió dels problemes que té Catalunya i descarta abordar qüestions referents a l'autodeterminació.

Forma part de la idea amb què s'ha fundat el govern socialista de Salvador Illa, que vol girar full del procés i consolidar la pacificació de Catalunya. Això implica traslladar l‟eix del conflicte nacional a les polítiques socials. Una cosa que només pot fer amb el beneplàcit d'ERC, els diputats de la qual són imprescindibles per garantir l'estabilitat del govern, encara que els seus líders prediquen el contrari.

Aquesta és la gran contradicció dʻEsquerra, que per sobreviure ha de garantir la continuïtat dʻun govern que dinamita el seu relat sobre el dret alʻautodeterminació. Això dóna la raó a amplis sectors de les bases independentistes, que fa temps que assenyalen l'engany d'ERC: acusen la seva direcció d'actuar pel seu interès personal, sacrificant per això el mandat de l'1 d'octubre i els principis del moviment.

Rovira i Junqueras, els grans assenyalats

Oriol Junqueras i Marta Rovira van iniciar fa cinc anys l'estratègia de la distensió, consistent en un acostament al PSOE per, mitjançant la renúncia als objectius de màxims, aconseguir petites victòries. Allò que els dirigents republicans entenen com a paragmatisme, les bases ho veuen com una traïció. Assenyalen així els dirigents processistes com una casta que ha venut els ideals per càrrecs i prebendes.

Oriol Junqueras amb vestit blau, amb les mans juntes i un micròfon a l'orella.

Tots dos es batran en duel el mes de novembre que ve, al congrés nacional que ha de triar la nova direcció d'ERC. El problema és que tant l'un com l'altre són identificats per l'independentisme com els grans traïdors del moviment, i sembla difícil que els seus projectes donin un canvi de rumb al declivi del partit. Les candidatures alternatives, per la seva banda, no tenen prou força per imposar un tomb en la formació.

➡️ Política

Més notícies: