Una família caminant de la mà per un carrer arbrat al capvespre.
POLÍTICA

Els nascuts fora són els més contraris a la immigració a Catalunya

A la seva manera, Catalunya reflecteix les mateixes dinàmiques que es van observar a les darreres eleccions dels EAU

Les enquestes sociopolítiques de vegades porten resultats curiosos. Fa poc, per exemple, vam veure que els votants de la CUP eren els que més planejaven anar-se'n de vacances, davant els de Vox, que són els que menys ho planejaven. En un mateix sentit, antigues edicions de les enquestes del CEO mostraven que entre els votants progressistes hi ha força reserves amb la immigració.

I si acudim a l'últim baròmetre del CEO, que es va publicar ahir mateix, també hi trobem dades rellevants. Segons les microdades analitzades per l'usuari de X Marc Aragonès, són les dones i els estrangers els que creuen que hi ha massa immigració a Catalunya.

Una parella de gent gran caminant per un carrer urbà, l'home porta una maleta amb rodes i la dona vesteix una vestimenta tradicional.

Entre les dones, hi ha un 63% que està "d'acord" o "molt d'acord" amb què hi ha massa immigració, davant d'un 54% d'homes que pensen el mateix. I pel que fa a l'origen dels enquestats, un 68% dels nascuts fora d'Espanya també creuen que hi ha massa immigració. Això són 10 punts més que el grup dels nascuts a la resta d'Espanya i els nascuts a Catalunya (58%).

Un patró que no és estrany

Salvant totes les distàncies, aquestes dades estan en una línia semblant del que ha passat als Estats Units amb la victòria del president Trump. Les dades demoscòpiques del país nord-americà mostren que no hi ha una correlació diàfana entre gènere, origen ètnic i simpatia per la immigració o la multiculturalitat. De fet, a més que Trump ha guanyat entre llatins i dones, Harris va perdre posicions entre els votants negres.

Una de les explicacions més plausibles per donar compte d'aquestes realitats és que, com és sabut, els immigrants són els més desplaçats en termes de renda. És a dir, que els immigrants, juntament amb les classes populars autòctones, són els que més pateixen els efectes negatius del desordre migratori i la pèrdua de poder adquisitiu.

Tot això és especialment clar en el cas de Catalunya, que té un sistema productiu molt dependent dels fluxos demogràfics. I és que, entre altres coses, aquesta saturació de mà d'obra provoca una baixada dels salaris a les feines menys qualificades, com es va explicar a E-Notícies. I de la mateixa manera, el creixement demogràfic tensa el mercat immobiliari o les capacitats assistencials de l'administració.

➡️ Política

Més notícies: