Una família caminant de la mà per un carrer arbrat al capvespre.
POLÍTICA

Alguna cosa canvia entre els votants d'esquerres pel que fa a la immigració

L'últim informe del CEO mostra que el desencís amb la immigració també arriba als partits progressistes

La immigració és el gran tema. Les societats europees experimenten canvis de pes que d'alguna manera o altra estan immediatament relacionats amb la immigració. El creixement lent, però constant, de les forces identitàries respon en essència a això.

Catalunya no n'és una excepció i la realitat està a la vista. Fins i tot el Síndic de Greuges ha avisat que “l'administració no està prou preparada per a la Catalunya dels vuit milions”. Es dona per descomptat que el creixement demogràfic que ha permès arribar als vuit milions obeeix en gran mesura a la immigració.

Això explica els resultats de l'important informe sociopolític que aquesta setmana va emetre el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). La imatge del clima social a Catalunya és inapel·lable. Gairebé la meitat de la població creu que hi ha massa immigrants, la meitat creu que les lleis migratòries són toves i el 60% que els immigrants reben més del que aporten.

Un grup de joves asseguts en un banc a una plaça, amb edificis residencials de fons.

Les novetats no són a la dreta

Si es vol filar més fi, l'informe del CEO presenta els resultats en funció de la simpatia partidista dels enquestats. A l'espectre de la dreta no hi ha sorpreses. Els votants de Junts, PP, AC i Vox pensen – de manera molt majoritària – que hi ha massa immigració i que els seus efectes són en general negatius.

La novetat, doncs, no és a la dreta, sinó a l'esquerra. De la mateixa manera que la pràctica totalitat dels votants conservadors consideren que hi ha massa immigració, es podria pensar que la pràctica totalitat dels votants progressistes consideren el contrari. Però no.

Resultats sorprenents

Encara que no arribin a percentatges del 50%, franges molt significatives de l'electorat d'esquerres també recela de la immigració. Però com ara veurem aquesta dada pot estar fins i tot infravalorada.

De totes les opcions per respondre a la pregunta de si hi ha massa immigració, els simpatitzants del PSC i d'ERC es decanten per l'opció “excessiva”. Un 45% per a ERC i un 43% per al PSC. Davant això, el 29% dels votants d'ERC i el 27% del PSC consideren que és “adequada”.

Pel costat de la CUP i els Comuns sí que hi ha canvis. Entre els seus simpatitzants no triomfa la idea que la immigració és “excessiva”. Però tampoc la contrària. I és que la CUP i els Comuns tenen uns resultats una mica distorsionats per l'alt percentatge de persones que no contesten la pregunta. De fet, és l'opció majoritària dins dels simpatitzants de la CUP amb un 35%.

En menor mesura, la prevalença del no sap/no contesta també s'aplica als resultats d'ERC i del PSC. Tots dos partits comparteixen un 22% de simpatitzants que no contesten la pregunta. Es tracta de percentatges prou amplis per donar marge a la variació. A la dreta, en canvi, el marge de maniobra és menor i fins i tot nul.

A tot això, cal assenyalar que l'opció que la immigració és “insuficient” és anecdòtica per a tots els partits, arribant com a molt al 10% en el cas dels Comuns.

I els serveis públics?

Però encara són més suggerents els resultats dels simpatitzants d'esquerres en la qüestió sobre “l'efecte de la immigració en la qualitat dels serveis públics”. També és cridaner que en aquest assumpte els que no saben o no contesten semblen haver desaparegut. Davant d'aquesta pregunta, els enquestats es posicionen amb total claredat.

Una parella de gent gran caminant per un carrer urbà, l'home porta una maleta amb rodes i la dona vesteix una vestimenta tradicional.

Els Comuns són els únics que no presenten un electorat dividit: el 60% creu que l'efecte de la immigració en la qualitat dels serveis públics és bona. A la CUP, en canvi, ja ens aproximem a la divisió. Un 49% creu que l'efecte és positiu i un 43% creu que és negatiu.

Amb el PSC, la divisió ja és efectiva i el 48% creu que els efectes són negatius davant d'un 47% que són positius. Per part seva, sobre aquesta qüestió ERC ja s'acosta fins i tot a la dreta. I és que gairebé el 60% dels seus simpatitzants – 59% – creu que els serveis públics funcionen pitjor a causa de la immigració.

➡️ Política

Més notícies: