Manel Balcells i Pere Aragonès visiten el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona el juliol de 2023
POLÍTICA

La Catalunya dels 8 milions: hospitals col·lapsats i metges desbordats

Els centres hospitalaris catalans estan desbordats i tornen a posar de manifest que el sistema sanitari públic depèn d'un fil

Fa unes quantes setmanes el president de la Generalitat, Pere Aragonès, treia pit de la Catalunya dels 8 milions. En només 20 anys, la població catalana ha sumat dos milions d'habitants. O el que és el mateix, només el 2022 van arribar més de 140.000 persones, com si de cop s'hagués de crear des de zero una ciutat com Tarragona.

La Catalunya dels 8 milions creix a un ritme vertiginós mentre els ciutadans perden qualitat de vida. És un fet: la inseguretat és el principal problema dels catalans i els serveis públics estan tan tensionats que pateixen a la mínima. Ho hem vist en educació, amb ràtios per sobre de la mitjana i equipaments que no arriben; i també a Sanitat, amb llistes d'espera llarguíssimes per operar-se. El sistema públic és el mateix que el de fa una dècada, però la Catalunya dels 8 milions és totalment diferent.

El conseller de Salut, Manel Balcells, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya

Hospitals desbordats i metges col·lapsats

Les vacances de Nadal han comportat un augment de casos de grip i altres malalties normals aquesta època de l'any. El problema és que el sistema sanitari no és el de la Catalunya dels 8 milions i a la mínima es tensiona. Hi ha hospitals, com el de Terrassa, que deriva pacients aquests dies a altres centres. Neus Muñoz, del sindicat de Metges de Catalunya assegurava a RAC1 que estan vivint una situació "excepcional i de col·lapse", cosa que no els havia passat mai. "No podíem assumir pacients de baixa complexitat perquè tots eren de mitjana i alta complexitat", afirma.

Parlant amb professionals sanitaris admeten el col·lapse, però no el relacionen amb la manca de personal, sinó en infraestructures que no arriben. El creixement poblacional no ha anat de la mà de nous hospitals o centres datenció primària i això passa factura. No tant a l'hivern, quan el sistema sempre s'ha tensionat quan arriba la grip, sinó que s'ha convertit en estructural en alguns àmbits, com el de les llistes d'espera. Segur que els ha passat quan han demanat cita amb un especialista, sigui un dentista, uròleg o oftalmòleg.

Infermeres protesten durant una manifestació d'Infermeres de Catalunya, el 19 de desembre de 2023, a Barcelona

A això, cal sumar-hi les queixes continuades del sector sanitari, en peu de guerra contra la Generalitat de Catalunya. La Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat ha convocat una vaga indefinida a partir del 8 de gener que se suma a les mobilitzacions d'Infermeres de Catalunya.

La Catalunya dels 8 milions veu com no hi ha prou policia per frenar la inseguretat, té milers de persones fent de professor sense haver acabat ni un màster que fan virtualment, i compta amb un sistema sanitari tensionat i fart. Feliç any nou.