Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant
POLÍTICA

El Govern admet que hi ha un problema amb els delinqüents reincidents

El conseller Elena surt per a frenar l'avanç de Junts i diu que hi ha un problema amb la reincidència, però que no es pot vincular immigració i inseguretat

Catalunya fa olor de campanya electoral, que és sinònim del debat sobre la immigració i la inseguretat. El representant d'ERC al debat és el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. En una entrevista recent, s'ha pronunciat sobre la multireincidència, Junts i la immigració.

“Per descomptat”

Ho va avisar E-Notícies: la inseguretat i la immigració serien els temes de debat a Catalunya i, per tant, electorals. Assumpte diferent és el tractament que rebin per part dels partits, sempre a conveniència. La batalla és a l'enllaç: per a uns, sí que hi ha relació entre inseguretat i immigració, per a altres no.

El que és segur és que els partits processistes s'estan adaptant a marxes forçades al nou debat. Ara com ara, Junts ha pres la davantera per, en particular, prendre-la a Sílvia Orriols. Per part seva, ERC ho ha fiat tot a la percepció i a l'extrema dreta: es tracta d'una qüestió de pobresa i xenofòbia, diuen.

Però el canvi en el discurs dels republicans es va produint. D'afirmar que Catalunya és un lloc segur malgrat l'extrema dreta, el conseller Elena ha passat a admetre la multireincidència. "Per descomptat", ha dit a preguntes de Catalunya Ràdio sobre si hi havia un problema.

L'efecte Orriols

D'altra banda, Elena alterna el vestit de conseller amb el de polític d'ERC: Junts fa allò que fa, diu, per “evitar que Orriols els prenguin vots”. Un cop centrada la pilota, el conseller Elena defineix el que serà el discurs d'ERC. Admetre que hi ha un problema, però només fins a cert punt, que és la reincidència: a partir d'aquí, extrema dreta.

"Hi ha un problema amb la multireincidència, no amb la immigració", explica. És a dir, que els republicans lluitaran pel “no”: perquè no hi hagi vinculació entre crim i immigració. "El que no podem és barrejar-ho, però no per una qüestió bonista o no sé què, sinó perquè és fals".

Ofereix dades: explica que només el 0,2% dels immigrants estan a la presó. Però no és menys cert que, segons dades del Departament de Justícia, més de la meitat dels empresonats a Catalunya són estrangers. En qualsevol cas, passa que de fons batega un mateix problema: no es disposen de dades completament tractades i desglossades. Cosa que porta a perpetuar el debat.

➡️ Política

Més notícies: