Muntatge de Pedro Sánchez aplaudint i, per darrere, Carles Puigdemont
POLÍTICA

Catalunya només podrà gestionar 'la integració d'immigrants': Sánchez retrata Junts

El president del Govern espanyol aclareix que la Generalitat no podrà expulsar els reincidents: el traspàs només servirà perquè Catalunya tingui competències d''integració social d'immigrants'


L'esperpèntic ple de la setmana passada al Congrés ens segueix regalant moments de glòria. Pedro Sánchez va tirar endavant gairebé tots els decrets que volia aprovar, però amb un cost polític molt alt. El líder del PSOE va quedar tocat, tant pel distanciament amb Podem, com per tot el que va cedir davant de Junts. Conscient d'això, Pedro Sánchez pretén llençar aigua al vi als acords amb Junts, sobretot al més polèmic: la delegació de competències en immigració.

No hi ha cap dubte que el debat migratori s'ha instal·lat a Catalunya i serà central aquest any (pre) electoral. D'una banda perquè l'esquerra processista segueix immersa en la deriva bonista i d'una altra perquè Sílvia Orriols ha arribat per quedar-se al tauler polític. Junts per Catalunya (que no Carles Puigdemont, que segueix callat) pensava que es podria marcar una victòria amb el seu acord sobre immigració amb el PSOE, però res més lluny de la realitat.

Pedro Sánchez s'ha encarregat aquest mateix dilluns de rebaixar l'eufòria dels juntaires i ha deixat clar que el Gobierno només traspassarà competències per a la inserció social dels immigrants. "Tot el que té a veure amb el control de fronteres i la lluita contra la immigració irregular està residenciat a l'Estat", ha afirmat aquest dilluns Sánchez en una entrevista a RNE.

D'aquesta manera, Catalunya no tindrà cap competència sobre immigració irregular i només podrà legislar pel que fa a immigració i educació, habitatge o serveis socials. És a dir, que Catalunya podria amb la nova llei orgànica autoritzar llocs de treball o donar vivenda social als immigrants irregulars, però en cap cas fer fora els delinqüents multireincidents.

El control de fronteres i la lluita contra la immigració irregular continuaran sent competència de l'Estat i en cap cas no es transferiran a Catalunya. L'acord amb Junts per Catalunya, doncs, es dilueix i queda pràcticament en res. Des de la formació de Carles Puigdemont havien assegurat que l'acord permetria l'expulsió als immigrants que siguin reincidents en delictes, però el PSOE, soci de Junts, ha trigat menys d'una setmana a desmentir-lo.

➡️ Política

Més notícies: