Pla mitjà d'Andonni Ortuzar i Jordi Turull donant-se la mà i somrient mirant a càmera
POLÍTICA

Fins i tot el PNB s'oposa a la idea més absurda de Junts amb les empreses

Als aliats del nord de Junts no els interessa la tornada de les empreses a Catalunya: maniobren amb el Gobierno per impedir-ho

El nacionalisme basc i català s'ajuda mútuament, però només fins a cert punt. El PNB no vol que les empreses que es van instal·lar a Euskadi tornin a Catalunya. Els nacionalistes bascos demanen discretament al ministre Bolaños que no promogui la tornada de les empreses.

L'efecte sísmic dels acords

Junts ha marcat la política espanyola en conjunt. Ja sigui per posar-se a favor o en contra, tots parlen dels últims èxits negociadors de Puigdemont. Però el actual sistema d'interessos és massa ampli perquè l'assumpte no produeixi inestabilitat.

Ho vam veure amb la qüestió “progressista” del Gobierno: el traspàs de la immigració va venir de sorpresa a Sumar, que no sap com justificar que sigui una mesura d'esquerres. D'altra banda, figures del mateix PSOE com García-Page diuen que si això ho hagués demanat Vox encara estaríem cridant. Per la seva banda, la dreta denuncia els acords i els nega totalment.

A escala nacionalista, ERC no compra els acords perquè veu les orelles al llop: el daltabaix en les pròximes autonòmiques. D'altra banda, el PNB va aprofitar per exercir l'efecte imitador de tot nacionalisme i també va demanar el traspàs de la immigració. Però segons ha pogut saber El Confidencial Digital, els del PNB haurien demanat una mica més.

Banderes sí, empreses no

Un dels acords inconcrets del PSOE amb Junts és la tornada de les empreses a Catalunya. Els de Puigdemont van buscar el soroll amb aquest tema i el van trobar: les famoses sancions a les empreses. Ho van justificar dient que es tracta de complir la Llei de Societats, la mateixa que els empresaris catalans van demanar canviar per poder fugir.

El cas és que van ser les altres Comunitats Autònomes les que es van beneficiar d'aquesta desbandada empresarial. Ni més ni menys que 4.500 empreses van canviar la seu social per protegir-se de la inestabilitat política del procés. Algunes van anar a Euskadi i a Euskadi s'han de quedar, diu el PNB.

El PNB està movent el tema amb discreció. Més que res per les afinitats ideològiques i pragmàtiques amb Junts. Això reflecteix la precarietat de la majoria d'investidura: entendre's a nivell ideològic potser no ho sigui a nivell econòmic i viceversa.

➡️ Política

Més notícies: