Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant
POLÍTICA

Joan Ignasi Elena afirma que Catalunya 'és un país segur malgrat l'extrema dreta'

El conseller d'Interior culpa 'l'extrema dreta' i les xarxes socials de l'augment de la percepció d'inseguretat, malgrat l'increment demostrat dels fets delictius

El Govern de la Generalitat en general i el Departament d'Interior en particular fa temps que s'esforcen per convèncer la població que "Catalunya és un lloc segur". El president Pere Aragonès i el conseller Joan Ignasi Elena ho van dir per activa i per passiva al debat monogràfic sobre seguretat que es va celebrar al Parlament fa unes setmanes. Ara, Elena torna a la càrrega amb un article d'opinió a La Vanguardia, titulat "Un país segur malgrat l'extrema dreta", que ha generat molta polèmica.

Segons Elena, l'augment de la sensació d'inseguretat per part de la població és "molt superior a les dades objectives" sobre delinqüència. I, en aquest sentit, ha assenyalat "l'extrema dreta que utilitza la por com a ariet electoral" i el "paper de les xarxes socials" com alguns dels factors que ajuden a augmentar aquesta percepció d'inseguretat.

No són els únics factors que assenyala el conseller d'Interior com a culpables de l'augment de la inseguretat. Elena també parla de la "substitució del comerç de proximitat per grans cadenes comercials, la desaparició d'entitats i el teixit associatiu o el deteriorament de l'espai públic".

Joan Ignasi Elena admet que els fets delictius "han crescut un 4,2% en relació amb el mateix període del 2019", però ho atribueix a l'"auge de les estafes on-line" i a l'"increment de les violències masclistes". I treu pit que, respecte al 2019, han baixat els furts, les estrebades o els robatoris en domicilis i establiments.

El conseller, però, obvia les dades dels primers tres trimestres del 2023 respecte al mateix període de l'any 2022. Segons les dades de totes les policies recollides pel ministeri de l'Interior, la delinqüència -denunciada- a Catalunya ha augmentat un 6,5 % el darrer any. Delictes com els homicidis dolosos i assassinats en grau de temptativa s'han incrementat un 29,5%, les agressions sexuals amb penetració ho han fet un 31,1%, els assassinats consumats un 13%, el tràfic de drogues un 9% o els furts un 6,7%. També augmenten la resta de delictes contra la llibertat sexual (10,8%), els robatoris amb violència i intimidació (2,6%) o la sostracció de vehicles (17,4%).

A l'article, el conseller d'Interior posa sobre la taula diverses polítiques per donar "resposta a la percepció d'inseguretat". En aquest sentit, aposta per una resposta "més social que policial, que passa per polítiques d'habitatge, educatives o de foment de l´educació". També proposa, això sí, “consolidar el model de policia de proximitat”.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

Allau de crítiques a Joan Ignasi Elena

Elena ha compartit el text a la xarxa social X i la publicació no ha trigat a omplir-se de crítiques a la seva gestió i a les seves paraules. "Extrema dreta? Surt del teu despatx, passeja pel carrer, agafa el transport públic i veuràs la realitat", li diu un. "Indecent que neguis la realitat al carrer", li retreu un altre. "Dins del cotxe oficial i el teu despatx només veus números. Viu la realitat al carrer", li contesta un altre usuari.

Altres també li retreuen que, a banda de centrar-se més en la "percepció" de la inseguretat que en la inseguretat en si mateixa, acusi l'"extrema dreta" mentre obvia el descontrol migratori com un dels factors de l'auge de la delinqüència . "Mostra les dades que li interessen", diu l'usuari Un Policia Qualsevol, que publica una captura que indica que la meitat de les persones que hi ha a les presons catalanes són estrangeres. "L'Idescat[Institut d'Estadística de Catalunya]també és extrema dreta", li diu un altre que també publica les mateixes dades.