Enquesta de l'ABC per les elecciones del 23 de juliol
POLÍTICA

L'última enquesta pronostica l'enfonsament de l'esquerra

El govern de coalició passa factura

Malgrat que encara falta més d'un mes per a les eleccions generals, la maquinària de les enquestes electorals continua. L'última que s'ha publicat ha estat a l'ABC, realitzada per GAD3. Es tracta d'una enquesta que ve confirmant la tendència mostrada per les publicades anteriorment: el govern de coalició passa factura als seus membres i també als seus principals socis.

Pedro Sánchez mostrava optimisme amb l'avançament electoral, però les coses se li estan complicant. Alguns dels seus aduladors ho van veure com una jugada mestra després de l'ensopegada de les eleccions municipals del 28 de maig. Però per ara, les enquestes diuen el contrari. I en aquesta de l'ABC, li donen directament 101-104 escons, és a dir, entre 16 i 19 menys dels que té actualment.

La situació és encara més dramàtica per al seu soci de govern. Sumar, que havia de ser el salvavides de l'espai situat a l'esquerra del PSOE, aconseguiria 27-29 escons. Això és entre 9 i 11 menys que els que actualment tenen Unidas Podemos i Más País. D'acord amb aquesta enquesta, la jugada tampoc li aniria massa bé a Yolanda Díaz.

Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació

Però no només el PSOE i Sumar patirien càstigs per part dels seus electors. El cas és que als principals socis externs del govern tampoc els aniria molt bé a la convocatòria electoral del pròxim 23 de juliol. Esquerra serien els més afectats, perdent 4 dels 13 escons que té actualment.

Junts (8), PNV (6) i Bildu (5) mantindrien la representació que tenen en aquests moments. D'aquesta manera, malbaratarien el declivi d'alguns dels seus principals rivals polítics que perden vots. Entre els partits minoritaris al Congrés, només BNG pujaria, passant d'1 escó i a 2. La CUP, per la seva banda, mantindria els 2 escons actuals després de decidir presentar-se de nou

Triomf d'un PP que necessitaria VOX

La caiguda del PSOE, Sumar i els seus principals socis de govern obre les portes a la victòria del Partit Popular. Segons l'enquesta ABC, Alberto Núñez Feijóo tindria entre 150-153 escons. Tot i guanyar uns 60 escons més dels que té actualment, necessitaria VOX per assolir la majoria absoluta.

El partit Santiago Abascal patiria una caiguda notable, passant dels 52 seients actuals als 33-35 que pronostica l'enquesta d'ABC. En qualsevol cas, VOX seguiria tenint la clau per mantenir l'estabilitat a Feijóo.

➡️ Política

Més notícies: