Una dona amb cabells curts i foscos, vestida amb un vestit fosc, parlant en un podi amb dos micròfons i aixecant les dues mans.
POLÍTICA

El PSC canvia el relat a Interior

La consellera Núria Parlon traça les línies mestres del seu mandat anunciant una 'nova etapa' al departament

La consellera d'Interior, Nuria Parlón, va presentar aquest dilluns en una roda de premsa la nova estructura del departament. Tots els focus van estar posats al nomenament de Josep Lluís Trapero com a director general dels Mossos d'Esquadra. Tot i això hi va haver altres coses cridaneres de la nova consellera d'Interior, com ara la seva retòrica, que s'allunya del relat d'ERC i del seu predecessor al càrrec Joan Ignasi Elena.

Núria Parlon va assenyalar que la prioritat del seu departament serà “revertir la corba delictiva que s'expressa de manera incident en tota una sèrie de delictes importants i de criminalitat”. La consellera va parlar de coordinació entre cossos de seguretat i amb els ajuntaments per millorar l'eficàcia policial. L'objectiu, ha dit, és "reduir els delictes que generen més inseguretat" i "disminuir la percepció d'inseguretat" de la ciutadania.

Salvador Illa i Núria Parlón envoltats d'agents de Mossos d'Esquadra amb uniformes i gorres.

Va subratllar la idea d'obrir “una nova etapa” a Interior, després del controvertit mandat de Joan Ignasi Elena. Va ser ell qui va dir que Catalunya és un lloc segur, i va atribuir l'augment de la delinqüència a casos aïllats, “percepcions d'inseguretat” i falques de l'extrema dreta. La roda de premsa de Parlon marca un canvi de discurs, i ara caldrà veure si és capaç de traslladar-ho a la realitat amb polítiques eficients.

En quins delictes se centrarà la nova conselleria

Salvador Illa ja va avançar en campanya que una de les seves prioritats era recuperar el control de l'ordre públic, greument deteriorat aquests darrers anys a Catalunya . Conscient que és una de les prioritats del seu govern, ha fet concessions a ERC en algunes àrees ideològiques com l'acció exterior, la llengua i el feminisme, a canvi d'exercir un control absolut sobre el Departament d'Interior. La nova consellera ha volgut marcar des del primer moment un trencament amb el relat de l'etapa anterior.

Núria Parlon ha deixat clar que la prioritat serà perseguir el crim organitzat, especialment el trànsit i cultiu de marihuana, que està fent estralls a Catalunya. Alhora, es proposa perseguir els petits delictes que preocupen la ciutadania i alteren el seu dia a dia.

Va esmentar, en particular, els furts, els robatoris amb violència, les agressions sexuals, l'ús d'armes blanques, les baralles, els robatoris de vehicle i les entrades a domicilis.

A més, la inseguretat afecta especialment Barcelona però no només la capital. En aquest sentit, la consellera s'ha marcat com a objectiu “tenir una relació molt fluida amb alcaldes i regidors de seguretat ciutadana” per “treballar de manera coordinada aquelles problemàtiques que els afecten d‟acord amb les singularitats que té el territori”. En el cas de Barcelona, especialment castigada per la delinqüència, va anunciar una reunió imminent amb l'alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de seguretat, Albert Batlle.

Habitatge i seguretat, prioritats del PSC

Salvador Illa va traçar a la campanya electoral el seu model de seguretat, oposat en bona mesura al model bonista i antipunitivista d'ERC. El llavors candidat socialista va prometre reforçar la seguretat amb 570 nous mossos cada any patrullant els carrers catalans. La seva proposta entroncava amb l'aposta per la seguretat dels alcaldes socialista de l?àrea metropolitana, que passa per la creació d'unitats especials dels Mossos d'Esquadra per actuar a les zones més conflictives.

Policies detenen una persona a la via pública durant la nit, mentre altres oficials i transeünts observen l'escena.

Una de les primeres reunions del nou president de la Generalitat ha estat precisament amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Allà, president i alcalde van coincidir a assenyalar l'habitatge i la seguretat com a dues grans prioritats. Aquesta línia marcarà el primer tram de la legislatura, on també s'atendran problemes com ara la mobilitat o la qualitat de vida als barris.

De la mateixa manera que Jaume Collboni intenta distanciar-se de l'herència dels Comuns malgrat haver arribat a l'alcaldia gràcies al seu suport, Salvador Illa també vol trencar amb ERC, en qüestions com la seguretat, malgrat haver estat investit amb els seus vots . Caldrà veure si només es queda en les intencions, o veritablement estem abans una nova etapa per revertir la delinqüència, la inseguretat i l'incivisme a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: