Muntatge amb un primer pla d'Anna Simó i un de Pere Aragonès amb cares de preocupació, el logotip de la Fundació Bofill i de fons una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

ERC farà un acte a la Fundació Bofill en plena polèmica per l'educació catalana

Mentre duri la seva infraestructura de poder social i institucional, els republicans l'aprofitaran

Sens dubte, una de les notícies més preocupants de la legislatura passada va ser l'informe PISA. Els resultats no van donar (ni donen) gaire marge a la interpretació. Simplement el model educatiu català no funciona.

Els alumnes catalans se situen a la cua d'Espanya en matemàtiques, comprensió lectora o ciències. Cal tenir present que, en el període que comprèn entre el 2012 i el 2022, els alumnes catalans han perdut un curs complet de matemàtiques, gairebé dos de comprensió lectora i gairebé un complet en ciències. Això explica que les famílies ja facin la guerra pel seu compte i demanin la tornada a models que sí que funcionen.

Com van explicar alguns dels experts de PISA, la pandèmia no va ser la causa d'aquest desastre, sinó més aviat un potenciador d'una dinàmica prèvia. La pregunta, doncs, és a què obeeix aquest sistema educatiu que s'ha demostrat fallit.

Com sempre, les causes són múltiples, però una de les més destacades i polèmiques és l'anomenat “model educatiu”. És aquí quan hi entra la Fundació Bofill i ERC per extensió.

L'activitat de la Fundació Bofill

Molts es van assabentar que el model educatiu “per competències” existia quan es va demostrar que no funcionava. Es tracta d'un model oposat al més tradicional i que, més que no pas els continguts, privilegia el procés d'adquisició d'aquests continguts. Com que li retreuen molts dels seus crítics, aquest és un model pedagògic que no té en compte la realitat dels professors ni del procés d'aprenentatge.

De fet, si un sector ha estat molt crític amb aquest model ha estat el sector educatiu. A través del sindicat aspepc, els professors han qüestionat per activa i per passiva el model educatiu català i el que és un dels seus màxims impulsors: la Fundanció Bofill, un dels habituals de l'ecosistema institucional de la Generalitat. Més d'una vegada, el sindicat aspepc ha explicat a la seva pàgina web les dinàmiques de poder d'aquesta Fundació milionària.

Es tracta d'un 'think-tank' privat - és a dir, un lobby - molt proper a ERC i que representa un dels ideòlegs més grans d'aquest model educatiu. La Fundació rep sucoses subvencions públiques i s'exerceix com una porta giratòria que connecta amb la cúpula del Departament d'Educació.

Un acte per i per a ERC

El daltabaix d'ERC i la seva pèrdua subsegüent de múscul econòmic i institucional no ha cessat les connexions entre els republicans i la Fundació Bofill.

La setmana passada, el professor de la UPF, Lluís Pérez Lozano, informava que la Fundació Irla - un altre satèl·lit d'ERC - organitzava un acte per al proper dia 27 a la Fundació Bofill i que comptaria amb la presència de figures d'ERC com Tomàs Molina i Diana Riba.

El professor Pérez Lozano és molt proper als republicans i és el Director Acadèmic de la Fundació Irla. Pérez Lozano va ser un dels que figuraven al grup de WhatsApp de periodistes i polítics que intentaven controlar el relat durant les protestes del Tsunami Democràtic.

L'actual president de la Fundació Irla és Raül Romeva, que va substituir Joan Manuel Treserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i un dels cervells d'ERC. Tal com recull l'anunci de l'acte, es parlarà sobre "la crisi climàtica i l'auge de l'extrema dreta". És a dir, a tots els efectes serà un acte de consum intern dels republicans.

➡️ Política

Més notícies: