Els Mossos d'Esquadra busquen una dona per agredir al propietari d'un bar
POLÍTICA

Les violacions augmenten més d'un 300% en els darrers 8 anys a Catalunya

Les dades evidencien el que alguns partits volen amagar

Un cop publicades les dades de criminalitat el primer trimestre de l'any 2024, un dels aspectes més destacats és l'augment –un cop més– de les denúncies per violacions a Catalunya. Pel que fa als primers tres mesos del 2023, les agressions sexuals amb penetració han augmentat un 1,2%: de 328 a 332. Això representa una mitjana de 3,6 violacions per dia a terres catalanes.

Tot i que l'augment respecte a l'any passat és només de l'1,2%, si ampliem la perspectiva, les dades són esgarrifoses. En només 8 anys, les denúncies per violacions han augmentat més del 300%. Els 332 delictes per agressions sexuals amb penetració registrats aquest primer trimestre del 2024 contrasta amb els 81 que es van registrar els primers tres mesos del 2017.

Pel que fa a la totalitat de delictes contra la llibertat sexual, l'augment d'aquest 2024 amb el primer trimestre del 2023 és del 4% (880 vs. 915). En el termini de 8 anys, l'augment ha estat de gairebé el 50%, ja que el 2017 se'n van registrar 612.

Més violacions o més denúncies?

Davant aquest increment de les agressions sexuals amb penetració, torna a aparèixer el debat sobre si han augmentat les violacions o si ho han fet les denúncies per les campanyes de conscienciació per denunciar-les. Tot i que gran part de l'esquerra creu que es tracta del segon, diversos experts neguen la major i assenyalen que el que ha augmentat són, sobretot, els delictes.

Així ho remarca Samuel Vázquez, president de l'associació policial Una Policía para el Siglo XXI. La teoria que han augmentat bàsicament les denúncies i no els delictes, assenyala, serviria en comparar les dades actuals respecte a les de fa un parell de dècades, quan van començar aquestes campanyes de conscienciació.

Més enllà d'això, la veritat és que, independentment de les causes d'aquest augment de les violacions, a Catalunya es denuncien més de set agressions sexuals amb penetració cada dos dies. És a dir, és evident que, com denuncien partits com Vox al Parlament, les dones no poden anar segures pels carrers catalans. Una realitat que xoca amb el discurs del conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, que repeteix per activa i per passiva allò que “Catalunya és un lloc segur”.

➡️ Política

Més notícies: