Muntatge amb un primer pla d'Anna Simó i un de Pere Aragonès amb cares de preocupació, el logotip de la Fundació Bofill i de fons una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

POLÍTICA

La Fundació Bofill dispara els seus ingressos de diners públics en plena tempesta educativa

Segons ha informat un sindicat de professors de secundària, la polèmica fundació va augmentar els seus ingressos en 12,5 milions d'euros entre el 2021 i el 2022

Mentre l'educació catalana cau a trossos, la Fundació Bofill dispara els ingressos amb 12,5 milions d'euros més. Aquesta és la quantitat que va rebre per part del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El sindicat aspepc es pregunta a què es destina aquesta enorme quantitat de diners i si repercuteix de manera real i positiva a l'educació.

La Fundació Bofill i l'educació catalana

La Fundació Bofill no cau gaire bé entre els sindicats de professors. Consideren que és una organització privada amb massa influència al Departament d'Educació. I la veritat és que així és. Tal com vàrem informar en E-Notícies, el Departament d'Educació i la Fundació Bofill treballen conjuntament i diversos alts càrrecs del Departament provenen de la Fundació.

Aquest grup es dedica a l'assessorament institucional en matèria educativa. Cosa que ha despertat els recels dels sindicats perquè es tracta d'una de les entitats impulsores de l'educació per projectes i competències. Un model que, segons molts professors i especialistes, és una de les causes que expliquen el fracàs de Catalunya en matèria educativa i que va quedar reflectit a l'informe PISA.

Però lluny d'allunyar la Fundació Bofill, el Departament d'Educació la va premiar. La consellera Simó – que no té una bona relació amb aquests sindicats de professors – va carregar les responsabilitats de PISA en un subaltern i va ascendir a persones provinents de la Fundació.

D'altra banda, aquest vendaval educatiu amb efectes socials a curt, mitjà i llarg termini no sembla que afecti la Fundació Bofill. Almenys en la dimensió econòmica. De fet, aquesta situació li ha beneficiat. A raó d'un any, ha augmentat els seus ingressos de manera estratosfèrica.

Els sindicats auditen la Fundació Bofill

Les dades provenen de la mateixa Fundació. Entre el 2021 i el 2022, la Fundació Bofill va augmentar els seus ingressos per gairebé 12,6 milions d'euros, cosa que representa gairebé 60 vegades més que l'any anterior. El motiu, explica el sindicat, és “una font nova de finançament públic del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions d'Espanya, amb fons europeus “Next Generation”, i amb un import astronòmic de 12.500.000€”.

Es tracta d'un finançament destinat a la implementació i l'avaluació de tres programes educatius a Catalunya, Andalusia, Ceuta i Melilla. Entre altres coses, això ha tingut com a efecte que la Fundació hagi augmentat el seu personal de manera molt notable: de 29 a 48 treballadors. També ha augmentat el sou dels seus directius.

Així mateix, el sindicat posa l'accent en la despesa d'alguns serveis inconcrets com a “serveis exteriors” (gairebé 2,9 milions), “serveis professionals independents” (mig milió) i “altres serveis” (gairebé 2,2 milions). Davant d'aquests augments, els professors es limiten a dir que “ens agradaria que es fessin públics els detalls”.

D'altra banda, durant el 2022, i segons assenyalen els comptes presentats, la Fundació va destinar de manera directa a les entitats educatives “l'anecdòtica xifra” de 40.537 euros. Tot això, en fi, ha fet que els ingressos provinents de fonts privades hagin passat de ser el 91% dels ingressos totals a ser el 26%.

D'altra banda, l'educació a Catalunya continua igual i, com diu el sindicat, no és ben clar que totes aquestes subvencions tinguin un impacte social clar i positiu sobre l'educació. Per això, els professors conclouen dient que cal preguntar-se “en què ens beneficia a nosaltres, la ciutadania, aquesta pluja de milions públics que ha rebut, i segurament continuarà rebent, aquesta poderosa i exclusiva Fundació”.