Alberto Tarradas al faristol del Parlament de Catalunya ia la part superior els membres de la Mesa del Parlament Anna Erra i Aurora Madaula
POLÍTICA

VÍDEO: Quan van fer fora Vox del Parlament per un discurs que aplaudeixen fins a 'indepes'

A Junts, el gir pragmàtic per competir amb Orriols no li sortirà de franc: si es tracta de controlar la immigració, Vox havia arribat abans

Un dels efectes inesperats del gir de Junts amb el tema de la immigració és que s'ha posat del costat de VOX. Sense voler-ho, els 'indepes' han establert una aliança inversemblant amb la dreta identitària, inclosa l'espanyola. Els problemes apareixeran quan els de Puigdemont (i els d'Abascal) hagin de decidir el sentit del vot.

Som d'extrema dreta, doncs?

El primer a sentir l'efecte ideològic dels pactes amb Junts va ser el Govern “progressista”. Sumar i PSOE es van ficar com si res en un problema “de relat”: fer concessions a un partit de dretes perquè competeixi amb la dreta identitària. El sonall de l'extrema dreta cada cop es podrà fer servir menys.

Per a Pedro Sánchez, aquesta ha de ser una de tantes contradiccions que un polític ha d'assumir per estar al poder. Com a molt, alguna estirada d'orelles des de la tribuna d'opinió de mitjans afins per allò de fer periodisme. Per complir les seves aliances, el PSOE dona crèdit implícitament al que ara triomfa a Europa: controlar la immigració.

Però el problema també és per a Junts: la ressaca del temporal que ells mateixos van provocar els ha arribat ara. Perquè si es tracta de controlar la immigració, Vox havia arribat abans a aquest calador de pesca. De demanar el tancament dels CIE, Junts ha passat a subscriure - també implícitament - el programa d'Abascal.

Sí, però millor en català

La confrontació directa amb Vox ja no serà tan funcional com abans, ni ideològicament ni pragmàticament. Tampoc en l'altre sentit: més enllà del 'nosaltres ja ho vam dir', els de Vox tal vegada s'acaben entenent amb Puigdemont i Orriols. Tot i que Puigdemont ha decidit que encara no s'afanyarà amb el tema migratori.

Aquest vídeo del novembre passat concreta l'assumpte. Es tracta d'una intervenció al Parlament del diputat de Vox Alberto Tarradas.

Aquí hi ha el problema per a l'independentisme: que estan d'acord amb el discurs, però no pas que sigui en espanyol. Si ho hagués pronunciat Orriols seria diferent. Podrien acusar-la de ser ultra, però almenys seria la seva ultra.

La pregunta és simple i l'independentisme la hi haurà de plantejar abans o després per raons operatives. Què anirà primer? El control de la immigració o el control de la immigració només si és per defensar la identitat catalana?

➡️ Política

Més notícies: