Menors estrangers no acompanyats allotjats a les naus del Tarajal són atesos per la Fundació Samu, a 5 de juny de 2021, a Ceuta

POLÍTICA

Catalunya, desbordada davant l'arribada massiva de 'menes'

El Departament del conseller Campuzano no dona per més: arriben 300 'menes' al mes i molts han de dormir a comissaries

Continua el problema de la pressió assistencial i es repeteixen les imatges de menes dormint a dependències dels Mossos. Això respon a l'augment del 117% a l'arribada de menes durant el 2023. La Generalitat esperava acollir-ne 33 i n'hi van arribar 2.000, cosa que l'ha obligat a demanar ajuda a l'Estat.

Arribades històriques de menes

Va ser la dada més mediàtica de finals de l'any passat: arribades històriques d'immigrants irregulars. Des del 2018, Espanya no rebia una pressió migratòria semblant. Entre altres coses, això va fer que es dispara en un 117% l'arribada de menes. El problema va venir amb el repartiment.

La presidenta de la Comunitat de Madrid va parlar de “caos” en el repartiment i, a la vista dels fets, sembla que no anava gaire desencaminada. Com vam informar des d'E-Noticíes, les comissaries de Girona es van desbordar i els menors van acabar dormint a les mateixes comissaries. El problema és que, en venir alguns sense documentació, la justícia ha d'acreditar si són menors o no i mentrestant estan a càrrec de la policia.

Això fa que el sistema assistencial català estigui col·lapsat. Cosa que representa un problema per al conseller Campuzano, que ha hagut de demanar ajuda i diners a Madrid. El conseller feia comptes de rebre 33 menes, però en van arribar 2000 i, encara més, segueixen arribant: 300 cada mes.

Catalunya, desbordada

Segons els Mossos, des del novembre, gairebé 400 menors no acompanyats han dormit a comissaries. Segons el Departament de Drets Socials, això representa la meitat dels menes que arriben per la ruta canària. Tot i que les fonts policials consultades per El Periódico eleven aquesta xifra al 85%.

El conseller Campuzano va demanar ajuda al Ministeri d'Infància i Joventut, que més enllà de fer reunions diu ara que no és competència seva. El problema, com diem, és en aquest impàs que hi ha entre que arriben, es comprova si són menors i se'ls assigna un centre. Mentrestant, no poden circular i s'acumulen o a la Fiscalia de Menors o a les Comissaries.

Com és natural, això desborda les capacitats dels Mossos, entre les tasques dels quals no hi ha l'assistència social. Se suma així un altre problema de pes als molts que ja té el Govern. Tot això, alhora que augmenta la inseguretat a Catalunya en general i a Barcelona en particular.