Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

El Gobierno destinarà més diners per acollir menes, però la Generalitat en demana més

La inesperada arribada de 'menes' el 2023 ha posat una gran pressió sobre el Departament d'Afers Socials: calen més recursos


Continua el problema de l'atenció als menes. La Generalitat ja ho va admetre i va informar que mantenir-los hi costa 100 milions d'euros. Davant l'arribada històrica de menors no acompanyats, el Gobierno ha posat més diners sobre la taula.

Pressió sobre el conseller Campuzano

Ho va explicar el conseller Campuzano: en teoria, havien de venir 33 menes i en van arribar el 2000. No se sap en què es van basar per fer aquesta predicció, potser el que els arribava del Ministeri de l'Interior. I al Ministeri de l'Interior el que li arribava potser del Ministeri d'Exteriors: el pacte estratègic amb el Marroc havia de ser un èxit per limitar la immigració irregular.

Però no ha estat el cas. Segons vam poder saber a finals de l'any passat, l'arribada d'immigrants irregulars va ser històrica: des del 2018 no n'arribaven tants. D'aquí que, al seu torn, s'hagi disparat un 117% l'arribada de menes . Això, a Catalunya, ha estat traduït en una gran pressió sobre el Departament d'Afers Socials. Els menes han arribat a dormir a les comissaries.

Tot això, ha portat la Generalitat a parlar que “no és una situació puntual, sinó un assumpte estructural”. Això, traduït, significa demanar diners i recursos a Madrid. Començant, si és possible, pel repartiment, que la presidenta de Madrid ja ha denunciat que és un “caos”.

Calen més recursos

A la darrera reunió del Ministeri d'Infància i Joventut, la ministra del ram, Sira Rego, ja ha dit que posarà 15 milions més. Una quantitat que, d'entrada, sembla insuficient si tenim en compte que només a la Generalitat li costa 100 milions.

Per això, la representant de la Generalitat a la reunió, Núria Valls, ha dit de manera diplomàtica que cal “avaluar correctament” el finançament. Un finançament que, a més, ha d'anar per Comunitats. Així mateix, Valls ha apuntat que tot això obeeix a una “realitat”.

Aquesta situació abunda en el debat sobre la immigració que ara mateix és sobre la taula, especialment a Catalunya. Per part seva, la Generalitat, sota el control d'ERC, insisteix en la integració i la convivència. D'altra banda, la dreta – i amb la recent incorporació de Junts – demana mà dura.

➡️ Política

Més notícies: