Primer pla del cantant Lluís Llach
POLÍTICA

Lluís Llach baixa ara del vaixell processista amb una pulla a Carles Puigdemont

Ha presentat la seva dimissió del Consell de la República, decebut amb el seu amic i admirat 'president'

Lluís Llach ha revelat en una entrevista a Vilaweb que va presentar a Carles Puigdemont la dimissió com a membre de l'executiva del Consell de la República. La seva decisió és deguda a les negociacions d'investidura i l'acord de Junts amb el PSOE. Llach se sent decebut amb el paper de Puigdemont a les negociacions.

El cantautor ha confirmat que va abandonar el Consell al desembre, i n'ha explicat les raons: “Quan Puigdemont es converteix en el líder de la negociació[amb el PSOE], jo no em sento còmode i decideixo deixar-ho. Crec que aquesta decisió deixa el Consell en una situació que a mi em crea molts dubtes i incomoditat”.

Lluís Llach ha valorat sense embuts el paper els últims mesos de Carles Puigdemont, a qui l'uneixen "llaços d'amistat i admiració". Afirma que tenia dues opcions: “treballar per la independència des d'un partit organitzat, o treballar des del Consell de la República. Entenc que els set diputats de Madrid són molt importants, però alhora és una eina perillosa i compromesa”, afirma.

Lluís Llach contra Carles Puigdemont

Lluís Llach reconeix que Puigdemont “es va trobar de cop amb un fet impensable fa mig any, que és haver de decidir qui governa a l'estat espanyol”. Diu “respectar la seva iniciativa política” i no dubta que “pot fer feina”. Però afegeix que ja no se sent còmode amb el projecte de l'expresident, i per això abandona.

A més, és partidari de reformar el Consell de la República per donar més pes als consells locals i l'Assemblea de Representants. Una proposta que va en contra de les intencions de Puigdemont, que vol concentrar els poders al poder executiu. Llach reclama que s'aparquin les lluites internes i que el Consell passi a l'ofensiva.

Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya

Això sí, malgrat les diferències i les crítiques, és contundent quan diu que el seu president no és Pere Aragonès sinó “el president a l'exili, Carles Puigdemont”. Aprofita per carregar contra ERC, de qui diu que “el seu principal problema és que té un president a l'exili com a principal rival electoral”. Afirma que els republicans converteixen això en una guerra contra Junts, i que aquesta guerra perjudica el moviment.

Contra la llei d'amnistia

Per si en quedava algun dubte, Lluís Llach diu a l'entrevista que no creu en la llei d'amnistia. Assegura que "vivim sota un cop d'estat" perpetrat pels "jutges", i que per això "no hi haurà cap amnistia". Defensa la posició de Junts de rebutjar la llei, i considera "una vergonya" que els partits acceptin una amnistia que no garanteix la llibertat a tots els represaliats.

L'exdirigent independentista també ha criticat l'impuls de la llista cívica per part de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Afirma que està a favor d'una quarta llista que aglutini l'independentisme indignat. Però considera que no és l'ANC qui ho ha de fer, perquè la seva funció és unir l'independentisme per sobre dels partits.

➡️ Política

Més notícies: