Pla mitjà de Sílvia Orriols votant al Parlament de Catalunya amb la barretina del seu avi a la mà esquerra
POLÍTICA

Carles Puigdemont deixa via lliure a Sílvia Orriols per liderar l'oposició 'indepe'

La decisió de Puigdemont de no ser cap de l'oposició és un error estratègic que només donarà ales a Orriols

Aquesta setmana, l'expresident Puigdemont transmetia als seus diputats de Junts al Parlament que ell no exerciria de 'cap de l'oposició'. És una figura recollida per la llei i que té funcions concretes. Segons Puigdemont, després d'haver estat president de la Generalitat, no té sentit que ara sigui cap de l'oposició.

Justifica la seva decisió dient que pensava que la llei d'amnistia estaria a punt quan arribés el ple d'investidura. Com tothom sap, això no ha estat el cas. Per això, argumenta Puigdemont, no ha complert la seva promesa que deixaria la política si ell no n'era president.

En qualsevol cas, el que sí que mantindrà serà el seu escó com a diputat del Parlament. En aquest sentit, la sort ha somrigut Puigdemont. Perquè la setmana passada, el TJUE tornava a denegar l'escó d'eurodiputat a Comín, que ara ha tornat a presentar un nou pla.

Carles Puigdemont parlant en un podi amb micròfons i una bandera al costat.

Qui és llavors l'adversari d'Illa?

Aquesta decisió de Puigdemont torna a obrir el meló sobre qui és el veritable líder de l'oposició a Catalunya. No és una qüestió senzilla. El Parlament està més fragmentat que mai i els dos blocs, unionistes i indepes, també estan dividits entre si.

Davant de la notícia de la renúncia de Puigdemont, el líder del PPC, Alejandro Fernández, va advertir ahir que “el buit en política no existeix. Si deixen aquest espai vacant, algú ho ocuparà”:

La qüestió té un clar reflex ideològic i cada veu parlamentària es vol mostrar com la més distintiva. Entre elles, destaca la de Sílvia Orriols, que té un abast mediàtic molt més gran que el seu abast polític. Al capdavall, només té dos diputats i el cordó sanitari la inutilitza del tot.

Però davant de l'absència de Puigdemont, molt simbòlica, Orriols té via lliure per ser la veu de l'independentisme més dur. Per això, la líder d'Aliança Catalana també ha estat entre les que han comentat la renúncia de Puigdemont. “Bé, sembla que el cap de l'oposició seré jo...”:

Captura de pantalla d'una piulada d'una persona verificada que esmenta que sembla que serà la líder de l'oposició.

Aquesta decisió de Puigdemont només donarà aire a Orriols. Perquè és innegable que Batet no té prou força per enfrontar-se a Salvador Illa o per ser algú mediàtic. Així mateix, i en haver arribat a un acord amb el PSC, els votants més nacionalistes han donat ERC per perduda.

Tot això, unit al cordó sanitari, concentrarà encara més l'atenció sobre Orriols. A més, l'actual intranscendència política d'AC al Parlament serveix a Orriols per permetre's maximalismes de tota mena. I això no fa més que mobilitzar els seus, que majoritàriament venen del desencís processista.

➡️ Política

Més notícies: