Carles Puigdemont amb ulleres i vestit fosc mirant cap a la dreta amb un cel blau i núvols de fons.
POLÍTICA

Carles Puigdemont ‘passa’ de les seves funcions com a parlamentari

L'expresident explica que no pot ser cap de l'oposició perquè ja va ser president de la Generalitat

Els juntaires es van reunir ahir a Waterloo per preparar el proper debat de política general. Per part seva, l'expresident Puigdemont va convidar a aprofitar la “debilitat” de Sánchez i de Salvador Illa. Va insistir que els socialistes no tenen majoria ni a Madrid, ni al Parlament, ni a l'Ajuntament.

Tenint en compte que Junts manté Sánchez a la Moncloa i que el PSC s'ha fet en poc temps amb Barcelona i Palau, resulta cridanera aquesta apel·lació a la “debilitat”. Però la realitat de fons és que l'expresident Puigdemont no farà grans maniobres fins que tingui l'amnistia resolta. Com explicàvem aquesta setmana a E-Notícies, l'única cosa segur que se sap de l'amnistia és que va per llarg.

Puigdemont arrissa el ris de la seva promesa

Al marge de tot això, una altra novetat rellevant que va transmetre l'expresident és que no exercirà de cap de l'oposició. Aquesta figura no és simbòlica, al contrari: està convenientment recollida a la legalitat i té funcions concretes. Però Puigdemont va dir als seus que no exerciria com a tal.

Un home amb ulleres i vestit fosc és entrevistat per diversos mitjans de comunicació, sostenint micròfons de diferents colors i logotips, amb un paisatge muntanyós de fons.

La seva justificació és que, com ja va ser president al seu dia, ara no pot ser cap de l'oposició. En si mateix, això ja és diferent del que va prometre durant les eleccions. Segons va dir en campanya, deixaria la política en cas de no ser president de Catalunya. Com és evident, no ha estat el cas.

En més pur estil processista, la justificació que ara addueix és que pensava que la llei d'amnistia ja seria efectiva durant el ple d'investidura. O bé això és fals o bé ni Puigdemont ni els seus assessors jurídics sabien que l'amnistia començaria una carrera d'obstacles judicials. Això resulta doblement cridaner perquè el redactat de la llei va dependre en part de Junts.

Per tot això, era evident que la llei anava per llarg. Des del principi, per exemple, es van presentar amenaces de recurs al TC i a la UE. Fins i tot el comissari de Justícia Reynders va dir que “mirarien amb lupa” la llei (en resposta a una pregunta de Ciutadans, que aleshores no havia desaparegut).

En qualsevol cas, això no és obstacle perquè l'expresident mantingui la condició de diputat. Per això sí que afirma que la seva renúncia hipotètica de l'escó dependrà de la llei d'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: