Home amb barba i ulleres parlant en un podi amb micròfons.
POLÍTICA

Les 4 mesures que proposa el PP per reduir la delinqüència a Catalunya

Els populars de Catalunya ofereixen algunes mesures bàsiques per combatre l'augment de la inseguretat

És probable que els partits polítics que mantinguin la seva influència els propers anys siguin aquells que resolguin el problema de la delinqüència. Matèria sensible, la inseguretat és un dels problemes que s'emporta governs i partits per davant. A Catalunya, ERC n'és un bon exemple.

Això no implica que els partits canviïn el seu discurs de manera molt cridanera. Per contra, ho poden fer amb força discreció. Vet aquí, per exemple, el PSC, que ara celebra les deportacions de multireincidents estrangers i demana més policia i endurir el codi penal.

Policia deté una persona

El cas és que els partits hauran de donar solució a un problema que és molt pesat per a la ciutadania. En aquest sentit, el PP no n'és una excepció. De fet, és un dels partits més interessats en aquest punt. A més de ser un partit sistèmic a Espanya, el PPC ha experimentat un fort creixement electoral que intentarà capitalitzar d'alguna manera.

Això és el que explica que ahir – amb la legislatura encara parada – el portaveu del PPC al Parlament, Juan Fernández, parlés del tema. En una compareixença de premsa, el diputat Fernández va presentar les quatre mesures que el PP considera necessàries en matèria de seguretat a Catalunya:

1. Més mossos d'esquadra

"Instem el Govern de la Generalitat de Catalunya a incrementar immediatament el nombre d'agents de mossos d'esquadra", va començar per dir Juan Fernández. Aquest increment, va afegir Fernández, s'ha de concentrar en aquelles poblacions catalanes on la inseguretat està descontrolada.

Noteu el que comentàvem a l'inici sobre el canvi de relat dels partits. I és que, sobre el tema d'augmentar la quantitat d'agents, fins i tot Salvador Illa va prometre en campanya augmentar la plantilla de mossos. Concretament, posar 570 agents més “cada any”.

2. Donar suport a les policies locals

Segons ha explicat el portaveu popular, la proposta consisteix en un fons de 50 milions d'euros destinats íntegrament a les policies locals. L'objectiu d'aquest finançament no seria altre que millorar les “capacitats” de les policies locals, incloent-hi els salaris del personal.

El suport a les policies locals se sol passar per alt quan es tracta del problema de la inseguretat. I la veritat és que la seva funció és essencial fins al punt que, per exemple, la Guàrdia Urbana de Barcelona va col·laborar de manera molt profitosa amb els Mossos en la lluita contra els narcopisos. Tot això abans que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, trenqués la col·laboració.

Imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana de Lleida

3. Convocar una Junta de Seguretat “urgent”

El PP també “insta” el Govern de la Generalitat que demani al Gobierno central una convocatòria “urgent i extraordinària” de la Junta de Seguretat de Catalunya. Segons indica la legislació, “la Junta de Seguretat de Catalunya és l'òrgan superior de coordinació entre la Policia de la Generalitat i les forces i els cossos de seguretat de l'Estat”.

L'última Junta s'havia de celebrar aquest any, però va ser suspesa per la imminència de les eleccions autonòmiques del 12M.

4. Modificar el Codi Penal

Aquesta és una de les mesures bàsiques que han demanat tota mena de figures de la societat civil i especialistes en la matèria. Sense anar més lluny, fa unes setmanes va ser notícia que el Congrés dels Diputats havia aprovat per majoria una proposta del PP per reformar el codi penal i lluitar així contra la multireincidència.

En la compareixença de premsa, Juan Fernández també ha demanat l'enduriment del Codi Penal per millorar la situació a Catalunya. La reforma consistiria que els furts de menys de 400 euros comptabilitzessin amb pena de presó i se'ls pogués aplicar l'agreujant de multireincidència.

➡️ Política

Més notícies: