Una parella de gent gran caminant per un carrer urbà, l'home porta una maleta amb rodes i la dona vesteix una vestimenta tradicional.
POLÍTICA

La majoria dels catalans creu que les lleis que regulen la immigració són toves

Gairebé la meitat de la població a Catalunya pensa que hi ha massa immigració

El Centre d'Estudis d'Opinió de Catalunya (CEO) ha emès la primera enquesta sociopolítica de l'any 2024. Com informa aquest organisme, el treball s'ha centrat en les “opinions dels catalans i les catalanes respecte a les qüestions relacionades amb la immigració i l'educació”.

Els resultats mostren que la població de Catalunya té serioses reserves cap a l'actual gestió migratòria. En particular, amb els efectes socials que produeix l'alt nivell d'immigració existent.

Resultats per partits

La dada més panoràmica és que gairebé la meitat de la població (48%) pensa que hi ha un volum d'immigració “excessiu” davant d'un 24% que considera que és “adequat”. Com assenyala l'informe del CEO en una nota aclaridora, “cal destacar que un de cada quatre no vol contestar o no sap respondre aquesta qüestió”. Concretament, és un 24% el nombre de persones que no contesten la pregunta.

Un grup de joves asseguts en un banc a una plaça, amb edificis residencials de fons.

Si es divideixen els resultats per partits, l'enquesta porta alguns resultats força suggeridors.

Els votants de Vox (88%) i Aliança Catalana (97%) consideren que hi ha un nivell d'immigració excessiu. Per part seva, PP i Junts comparteixen un electorat idèntic en aquest punt, amb un 62% dels seus votants pensant el mateix. Destaca el fet que gairebé la meitat dels votants d'ERC (45%) també pensen que la immigració és massa elevada.

Els resultats de la CUP i dels Comuns són curiosos. En el cas de la CUP, l'opció majoritària entre els votants és “no sap/no contesta” amb un 35%. Per part seva, el votant dels Comuns també es destaca per no saber o no contestar la pregunta (32%). En el cas dels Comuns, però, l'opció majoritària amb un 36% és que la immigració és a uns nivells adequats.

Efecte negatiu sobre els serveis públics

Pel que fa a les lleis que regulen la immigració, el 51% dels enquestats pensa que són “massa tolerants” o “tolerants”. Davant d'això, només un 12% considera que les lleis són “intolerants” o “massa intolerants”. Novament destaca un alt percentatge del 24% que no contesta.

Una altra dada força reveladora del clima sociopolític de Catalunya és que un ampli 60% pensa que els immigrants reben més del que aporten. El 29% opina que reben “molt més” del que aporten i el 31% que reben “més” del que aporten.

Pel que fa als serveis públics, el parer de la població és molt semblant. “La percepció dels efectes de la immigració en la qualitat dels serveis públics és majoritàriament negativa”, explica el CEO, “Un 56% de les persones enquestades consideren que la immigració té un efecte negatiu o molt negatiu en la qualitat dels serveis públics, com ara la sanitat o l'educació”.

➡️ Política

Més notícies: