Dos homes davant d'un cartell groc amb el text "Defensa Catalunya!" i el logotip d'Esquerra Republicana.
POLÍTICA

Una part d'ERC s'alinea amb Lluís Llach i Carles Puigdemont

El sector crític s'oposa a la investidura de Salvador Illa i demana noves eleccions i la unitat independentista

A la guerra oberta entre els dos sectors d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, cal sumar un tercer element en discòrdia. Es tracta del Col·lectiu Primer d'Octubre, el sector crític d'ERC que fa temps que demana la dimissió de la cúpula i la recuperació de la via unilateral a la independència.

Recentment, davant de la crisi oberta dins del partit, el col·lectiu va emetre un comunicat apel·lant a la unitat mitjançant la “recuperació de les essències d'Esquerra Republicana de Catalunya”. Va proposar a la militància "reorientar l'estratègia per tornar a posar la independència al centre" i la "renovació total de la cúpula del partit".

Així mateix, va demanar “establir una posició estratègica comuna amb la resta de forces independentistes” i “no establir cap acord amb els partits del 155”.

Això és important perquè la direcció actual d'ERC està negociant la formació d'un govern amb el PSC. Mentrestant, rep pressions de Junts i els seus satèl·lits per bloquejar la investidura de Salvador Illa i forçar unes noves eleccions a Catalunya.

Un home amb gorra negra i ulleres verdes, amb una multitud i banderes de fons.

Entre els satèl·lits hi ha l'ANC, el nou Secretariat Nacional del qual, encapçalat per Lluís Llach, ha secundat l'estratègia de Puigdemont de demanar noves eleccions i buscar la unitat independentista.

Els crítics d'ERC donen suport a Lluís Llach

Doncs bé, el dirigent del Col·lectiu Primer d'Octubre Joan Puig s'ha posicionat clarament a favor de les tesis de Carles Puigdemont i Lluís Llach, és a dir, de Junts i l'ANC. L'exdiputat d'ERC al Parlament ia les Corts ha compartit la intervenció de Lluís Lach als Matins de TV3, i ha emès un clar missatge: “Felicitats Lluís Llach per les explicacions, la militància dirà no a la investidura de Salvador Illa ”.

Joan Puig ha insistit que la militància té clar el seu no a Illa perquè “el PSC ens vol submisos”, i per això critica les negociacions de la investidura encapçalades pel sector de Marta Rovira.

Però no està sol. Un altre membre destacat del Col·lectiu Primer d'Octubre, Xavier Martínez-Gil, ha alertat sobre la possible maniobra de Marta Rovira. Ha deixat anar que Marta Rovira podria haver assumit les negociacions amb el PSC per a un intercanvi de favors: la investidura de Salvador Illa a canvi de l'arxiu de la causa contra la secretària general d'ERC.

Un missatge que no ha assegut gens bé a les altes esferes d'ERC, que han retret a Martínez-Gil el seu missatge i l'han qualificat de "foc amic". Tot i que ell ha respost que "foc amic és enganxar-se un tret al peu", en referència a la investidura de Salvador Illa.

Hi haurà una escissió a ERC?

El Col·lectiu Primer d'Octubre deixa clar al seu comunicat que la seva aspiració és recuperar la unitat interna del partit, on “ningú ha d'anar-se'n” i “tots han de poder tornar”. Però la realitat és que la divisió interna apunta a una possible escissió dins del partit. Tot i que la divisió es manifesta en l'enfrontament entre Rovira i Junqueras, el veritable risc per a ERC està en la fugida de militants dels sectors independentistes indignats amb la deriva del partit.

Si el sector dirigent encapçalat per Marta Rovira acaba investint Illa, les conseqüències a nivell intern poden ser imprevisibles. Serà la culminació de l'estratègia iniciada pel tàndem Junqueras-Rovira el 2021, consistent en la distensió del conflicte, l'acostament al PSOE i la ruptura i l'escalada amb Junts.

Això pot ser vist per una part important de la militància com un punt de no retorn, i la seva fugida cap a altres espais com el que representa Carles Puigdemont amb Lluís Llach com a valedor.

➡️ Política

Més notícies: