Muntatge amb un pla mitjà de Joan Ignasi Elena tocant-se la barbeta amb cara de preocupació i de fons una imatge d'un mosso d'esquena obrint la porta d'un cotxe policial
POLÍTICA

Torna a augmentar la delinqüència a Catalunya el primer trimestre del 2024

Durant els primers tres mesos de l'any s'han comès més de 1.150 delictes al dia

Ja s'ha publicat el balanç de criminalitat a Espanya durant els primers tres mesos del 2024. I, una vegada més, els delictes a Catalunya tornen a pujar respecte al mateix període de l'any passat. Ho fa un 5% comptant els ciberdelictes i un 2,7% sense tenir-los en compte. En total, Catalunya ha registrat més de 1.150 delictes al dia el primer trimestre de l'any.

Els principals delictes que augmenten són els de lesions i baralla tumultuària (+3,6%), contra la llibertat sexual (+4%), el tràfic de drogues (+11,2%) i els considerats “resta de criminalitat convencional” (+14%). També hi ha un repunt important de les estafes informàtiques i altres ciberdelictes (+18,7%).

Per contra, baixen lleugerament els robatoris amb violència i intimidació (-3,3%) i també ho fan els robatoris amb força a domicilis i establiments (-9,7%), els furts (-5,6%) o les sostraccions de vehicles (-6,3%).

Més enllà de les baralles i les violacions, alguns dels altres principals delictes que generen més inseguretat a la població es mantenen estables, amb només un petit descens. És el cas dels homicidis (un menys que el 2023, que representa un -5,6%), les temptatives d'homicidis (també un menys, que representa un -1,8%) o els robatoris amb violència i intimidació (- 3,3%).

Taula amb les dades de criminalitat a Catalunya el primer trimestre de l'any 2024

Tot i que Joan Ignasi Elena continua insistint que Catalunya és un lloc segur, en total, durant els primers tres mesos de l'any, s'han registrat 106.265 delictes de criminalitat convencional. Una xifra que arriba als 126.685 si hi afegim la cibercriminalitat. Es tracta de la xifra més alta dels darrers anys, incloent-hi els anys previs a la pandèmia i a les restriccions pel coronavirus.

Baixen els delictes a Barcelona ciutat

L'auge dels delictes a Catalunya contrasta amb el descens de la criminalitat que registra Barcelona els primers tres mesos de l'any. La ciutat governada per Jaume Collboni ha vist com els delictes han baixat a la capital catalana un 2,4% respecte al primer trimestre del 2023.

Barcelona segueix la tendència a l'alça en els casos dels delictes sexuals, especialment les violacions, que han augmentat el 20,5%. Si en els tres primers mesos de l'any passat se'n van denunciar 83, aquest any la xifra s'eleva fins a 100. També augmenten lleugerament els robatoris amb força a domicilis i establiments (0,9%) i és més destacat l'ascens dels delictes per lesions i baralles tumultuàries (24%) i la resta de criminalitat convencional (16,7%).

En canvi, baixen els delictes de robatoris amb violència i intimidació (-12,6%), les temptatives d'homicidis (passant de 9 a 5, un 44,4% menys), els furts (-11,2%) i les sostraccions de vehicles (-21,8%).

Taula amb les dades de criminalitat a Barcelona el primer trimestre de l'any 2024
➡️ Política

Més notícies: