Imatge d'un home mostrant la part interior de la butxaca sense diners
OPINIÓ

Què fa la Generalitat amb els nostres diners?

Amb l'excusa que la major part del pressupost se'n va a Salut i Educació, ens colen un munt de xiringuitos i partides absurdes per col·locar els seus amics

Catalunya està a punt de tenir nous pressupostos per a aquest 2024. El Govern ja s'ha encarregat d'escampar les bondats dels nous comptes: més sanitat, més educació i el bla bla bla de sempre.

És cert que són Salut i Educació les conselleries s'emporten gran part del pressupost. Només faltaria. El problema és que, amb aquesta excusa, ens tornen a colar desenes de xiringuitos i projectes diversos que freguen l'absurditat i que els serveix per seguir col·locant amics, familiars i coneguts.

Sabem que aquest any, el Govern destinarà més de 100 milions a la supernecessària i imprescindible cartera d'Exteriors. Més ambaixades, fòrums, delegacions i altres organismes que, la veritat, sort que hi ha perquè si no, el dia a dia dels catalans seria un autèntic infern.

Mereix una atenció especial l'Institut Català Internacional per la Pau, que no només compta amb un pressupost d'1,4 milions d'euros, sinó que la majoria d'aquest pressupost es destina a despeses de personal. Un ja no sap si la intenció és promoure la pau o fer abaixar l'atur entre els afins. Per sort, són uns diners molt ben invertits perquè, com haureu notat, amb prou feines han esclatat conflictes armats des de la seva creació l'any 2007.

Un altre cas a part és la Conselleria d'Igualtat i Feminismes. 132 milions s'endurà aquest any, gens malament. Que els joves cada cop se sentin menys identificats amb el feminisme o que augmentin les agressions sexuals a Catalunya són detalls menors. Aquí el que importa és crear una Xarxa de Professionals d'Equitat en els Treballs, gastar-se 10 milions en una campanya per combatre la pressió estètica o subvencionar estudis sobre les violències digitals.

Podríem ampliar la llista amb el reg de 340 milions per a TV3, la partida destinada al Parlament perquè contractin més assessors -que es veu que n'hi ha pocs-, o amb molts més casos de malbaratament de dubtosa utilitat.

En el còmput global, aquestes partides només representen una petita part dels pressupostos, això és veritat. Només faltaria, també us dic. Però és clar, veient les mancances que hi ha en moltíssims àmbits, és normal que molta gent es pregunti per què hem de destinar diners públics a projectes o iniciatives que milloraran entre poc i gens la vida dels catalans. Exceptuant, és clar, els que en viuran.

➡️ Editorial del director ➡️ Opinió

Més notícies: