Muntatge de fotos de primer pla de Pere Aragonés amb cara seriosa i, al costat, unes mans subjectant bitllets d'euro i el símbol de la pau de fons

POLÍTICA

Més malbaratament a la Generalitat: ara el Fòrum Català per la Pau

L'objectiu és crear una política pública de pau a Catalunya i reforçar la incidència social i política de les organitzacions.

Que la Conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat és una màquina de llançar els diners fa temps que va quedar clar. El Govern no només va augmentar la partida pressupostària per a aquest departament, sinó que ho va convertir en punta de llança de la seva estratègia per revitalitzar la causa independentista. Pere Aragonès mateix ha reconegut més d'una vegada que l'acció exterior és el puntal de la seva acció de govern.

Però no només d'ambaixades i de viatges oficials viu el Departament d'Acció Exterior. De fet i encara que pugui semblar estrany, la major part dels diners no van dirigits a això. Dels 100 milions adjudicats als pressupostos del 2023, la conselleria que dirigeix Meritxell Serret destina 43 milions a la “cooperació catalana al desenvolupament”.

Amb aquests diners, el Govern impulsa tota mena d'organismes i iniciatives per a coses com el foment de la pau al món. Ara ha anunciat la creació del Fòrum Català de la Pau, “un procés participatiu per enfortir el moviment de la pau a Catalunya”. Això porta a preguntar-se en què es gasta el govern català els diners dels contribuents.

Neix el Fòrum Català per la Pau

Segons la Generalitat, el Fòrum Català per la Pau és “un procés participatiu de reflexió i debat amb el lema menys violències, més justícia global”. El procés obert durarà dos anys (2024-2025) i implicarà “organitzacions i institucions compromeses amb els valors de la cultura de pau i la justícia global”. L'objectiu és crear una “política pública de pau a Catalunya i reforçar la incidència social i política de les organitzacions de foment de la pau”.

L'anunci de la Generalitat ha causat estupefacció entre la ciutadania, que es pregunta quants diners costaran aquesta nova guingueta. “Després no hi ha diners per pagar un sou digne a mestres i sanitaris”, afirmen a la xarxa social X. També qüestionen la necessitat de tantes organitzacions per la pau a Catalunya, “com si aquí hi hagués guerra”.

Al fòrum es debatran temes com la cultura de pau, la seguretat i la justícia, els reptes globals, els conflictes armats i les dones, la pau i la seguretat. El Govern ha reiterat el seu compromís amb “l'estratègia del foment de la pau especificada al pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026”. El Fòrum servirà per acollir les múltiples organitzacions que es mouen en aquest ecosistema.

El Govern de la Pau

El Govern de Pere Aragonès ha fet del foment de la pau un dels seus puntals en acció exterior. No és exagerat si anomenem el Govern d'ERC el govern de la pau. Sense anar més lluny, el 4 de juliol del 2023 va aprovar la llei de foment de la pau per “promoure des de la Generalitat i els ens locals la cultura de la pau i el diàleg intercultural i interreligiós”. Entre una llista interminable d'objectius, destaca “la participació activa als organismes i als fòrums internacionals de prevenció de conflictes i construcció de la pau”.

En aquesta línia, el Govern ha aprofitat el segon aniversari de la guerra d'Ucraïna per defensar que “som un país d'acollida” que “atén amb dignitat les persones”. La consellera Serret ha reafirmat “el compromís de les entitats catalanes de cooperació que treballen sobre el terreny”.

El compromís de la Generalitat amb la cooperació té a veure amb el rendible negoci de la pau i la gran quantitat de guinguetes que orbiten al seu voltant. Però també amb el compromís del Govern amb l'Agenda 2030. Entre els seus objectius hi ha la cooperació regional i internacional i la pau, la justícia i l'enfortiment institucional.

➡️ Política

Més notícies: