Muntatge fotogràfic amb el president Pere Aragonès amb l'edifici de TV3 de fons

POLÍTICA

La Generalitat aportarà 1.347 milions d'euros a TV3 en quatre anys

Feia catorze anys que no s'aprovava un projecte programàtic com aquest: més de 330 milions d'euros anuals fins al 2027

A TV3 no li faltaran els recursos. Després de saber-se que el PSC aprovarà els pressupostos del president Aragonès, el Govern anuncia ara una inversió milionària per a la CCMA. Parlen de divulgar el català, posar fi a les retallades i arribar a un públic jove.

Inversió milionària per a la CCMA

"El Govern destinarà 1.347 milions dʻeuros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals fins al 2027". Amb aquestes paraules, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat la nova inversió de diners públics que rebrà TV3. Segons ha explicat, “per enfortir els mitjans públics audiovisuals i, per tant, enfortir i impulsar el català”.

No és una qüestió menor. Feia 14 anys que no es va aprovar un projecte programàtic i calendaritzat com aquest. Aquest mateix any, 2024, l'aportació pública arribarà als 330,5 milions d'euros, que són 55 milions més que l'any passat. Com a programàtic, el projecte contempla aportacions successives i creixents fins a arribar als 1.347 milions en total.

D'altra banda, i segons la portaveu, això obeeix al desig del Govern "d'acabar amb les retallades del 2011”. Es refereix als anys de les retallades d'Artur Mas, que fins i tot van arribar a qüestionar la viabilitat financera d'aquest ens públic. Així, al mateix temps que la Generalitat presenta problemes de liquiditat per pagar proveïdors, augmenta la despesa a TV3.

Públic jove i defensa del català

La veritat és que tampoc no han faltat altres justificacions per a aquesta inversió. Començant per la defensa del català. Una de les prioritats d'aquest projecte programàtic passa per reforçar la presència i la divulgació de la llengua. Cosa que implica destinar continguts al públic jove i que ja estava en marxa amb, per exemple, la plataforma infantil SX3.

D'altra banda, part d'aquesta inversió està destinada a fer que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estengui els seus continguts per altres plataformes. El 3Cat n'és un bon exemple, que pretenia i pretén ser el “Netflix català”. Aquesta plataforma es va estrenar amb la polèmica d'un error informàtic que feia que la seva aplicació no fos compatible amb multitud de televisors.

Així mateix, la inversió preveu desenvolupar un pla d'igualtat i un pla de diversitat i inclusió. El que és segur és el que ha dit la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, sobre aquesta inversió: “ens donarà l'estabilitat que necessitàvem per desplegar el pla estratègic”. Aquest anunci ve després que se sàpiga que el PSC aprovarà els pressupostos d'Aragonès.