Imatge de Pere Aragonès i Laura Vilagrà al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

El Parlament aprova destinar 850.000 euros més a assessors

La Generalitat es farà càrrec dels gairebé 4 milions en càrrecs de confiança

El Parlament de Catalunya ha aprovat augmentar 850.000 euros anuals la partida per a assessors a càrrec dels comptes públics. Aquests diners es lliuraran als partits, que decidiran si volen contractar més assessors o apujar el sou als que ja tenen. Amb l'augment, la cambra destinarà 3,7 milions d'euros a assessors el 2024.

L'augment de la partida per a càrrecs de confiança es va aprovar el mes de juliol passat amb els vots d'ERC, Junts, PSC i Ciutadans. Ahir es va incloure la decisió a l'aprovació dels comptes de la cambra per a l'exercici que ve. Al juliol també es va valorar una pujada de les dietes, que finalment no s'ha regulat.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Cal recordar que la setmana passada el PSOE i Sumar van acordar transferir part de la seva quota per a assessors a ERC i Junts al Congrés dels Diputats. És la primera vegada que es fa una cosa així a la cambra espanyola. És una més de les concessions del Govern als partits independentistes per obtenir els seus vots a la investidura.

La Generalitat pagarà la festa

El Parlament de Catalunya ha posat negre sobre blanc als comptes per a l'any 2024. La cambra redueix un 10,5% les despeses ja que a partir d'ara les subvencions als partits aniran a càrrec del pressupost de la Generalitat. El Parlament s'estalvia així els 9 milions destinats als grups amb representació parlamentària.

Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

Els diputats han acordat un pressupost de 60 milions per a l'any que ve. Es tracta del més baix dels darrers anys, ja que des del 2019 havia experimentat una tendència a l'alça després de diversos anys de descens. El pressupost més elevat de les darreres dues dècades continua sent el del 2008, amb José Montilla com a president d'un executiu format pel PSC, Esquerra i ICV.

Per tant, a partir d'ara la Generalitat pagarà la despesa per a càrrecs de confiança, que puja de 2,9 a gairebé 4 milions d'euros. L'increment es va començar a aplicar al setembre i suposarà 240.000 euros aquest 2023. En tot cas, suposa un alleujament per als comptes de la cambra, que aconsegueix així aprimar-ne la suma.

Què passa amb les dietes

El Parlament es va comprometre aquest estiu a regularitzar les dietes, però encara no s'ha resolt aquesta qüestió. La cambra va proposar estudiar un increment per afavorir la regulació que fa anys que es dilata en el temps. Tot i això, els partits han tornat a ajornar la decisió.

Cal recordar que les dietes dels parlamentaris no tributen com passa a la resta de les empreses. Davant del rebuig social que això genera, es traspassa una part de les dietes al sou perquè tributin. Però és una solució intermèdia a l'espera d'una solució.