Muntatge amb una oficina de l'Agència Tributària de fons, una cartera amb diversos bitllets d'euro i tres cercles amb els logos de BBVA, Banco Santander i CaixaBank
SOCIETAT

El pessic que s'emportarà l'Agència Tributària de BBVA, CaixaBank i Banco Santander

Hisenda ingressarà una mica més de 1.000 milions de CaixaBank, BBVA i Santander

L'Agència Tributària rebrà una quantitat important de diners procedents del sector bancari. Gran part del capital que ingressi vindrà principalment de tres entitats: BBVA, Santander i CaixaBank. En total, s'estima que abonin uns 1.000 milions en concepte d'impostos.

Hi ha un cert malestar entre els responsables de les companyies financeres. No encaixen gens bé la forta pressió fiscal a què estan sent sotmesos per part del Govern.

Durant els nou primers mesos de l'any, els grans bancs van veure disparat el pagament per societats un 78%. Venen d'abonar 2.443 milions entre el gener i el setembre del 2022, però aquest any van arribar als 4.360 milions.

Tot i això, la recaptació d'Hisenda no s'atura aquí. Al final del passat exercici també es va aprovar un impost extraordinari sobre la banca.

Durant aquest any han hagut d'assumir el desemborsament de 1.263 milions, amb la previsió d'elevar aquesta despesa el 2024. Amb els comptes del tercer trimestre d'aquest exercici, eleven fins a 1.600 milions els diners que haurien d'afegir.

Els diners que aporten CaixaBank, BBVA i Santander

Les companyies bancàries que han de fer un desemborsament més gran són CaixaBank, BBVA i Santander. Entre totes tres sumen una mica més de 1.000 milions.

La primera assumeix 478 milions, davant els 248 milions del Santander i els 278 milions del BBVA. Segons les previsions que manegen els bancs espanyols, el pròxim any pagaran un 30% més de mitjana pel tribut extraordinari.

Com publica El Confidencial, aquesta quantia es calcula tenint en compte els marges d'interessos i les comissions netes. Aquestes entitats consideren injust que es prengui com a referència els ingressos i no els beneficis.

L'Agència Tributària es frega les mans

Hisenda ha obtingut d'aquest exercici 1.263 milions, que és una quantitat superior als 1.225 milions que havien assenyalat els bancs als comptes. Entre els dos anys, la intenció del Govern és assolir una recaptació propera als 3.000 milions.

Per ara, els guanys més grans de l'Agència Tributària procedeixen del sector energètic. Aquest any acumulen el pagament de 1.644 milions. En qualsevol cas, encara són lluny dels 2.000 milions fixats per al 2023.

Els bancs encaixen amb malestar les decisions

L'acord de govern pactat pel PSOE i Sumar contempla una pròrroga de l'impost extraordinari. Això va fer reaccionar diferents entitats, entre elles Repsol. La companyia va amenaçar amb paralitzacions d'inversions si continuava una política fiscal tan agressiva.

En certa manera això va obrir el camí als responsables del Santander, el BBVA i el CaixaBank, que van aprofitar per carregar contra la decisió de l'Executiu. La presidenta del Santander va assegurar que "s'han de pagar impostos, però si es paga massa, la gent es queda a casa o se'n va".

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha indicat que aquestes penalitzacions suposen "tirar-se un tret al peu". Per la seva banda, Onur Genç, de BBVA, es qüestiona "qui invertirà en un entorn en què canvien les normes".