Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

Els 5 punts de l'acord de govern entre PSOE i Sumar que has de conèixer

Les dues formacions arriben a un pacte per intentar reeditar el govern de coalició

PSOE i Sumar volien segellar un pacte abans de finals de mes. I aquest dimarts, 24 d'octubre, hem conegut que totes dues formacions han arribat a un acord per intentar reeditar el govern de coalició. D'aquesta manera, Pedro Sánchez s'assegura 152 vots a favor per a la seva investidura. El següent pas per a socialistes i Yolanda Díaz és convèncer nacionalistes i independentistes catalans, bascos i gallecs per arribar als 172 que necessita.

A l'espera de conèixer-se el repartiment de carteres -tot i que la intenció del PSOE és que hi hagi un Consell de Ministres més reduït que l'última legislatura-, ja s'han posat sobre la taula els punts principals de l'acord entre aquestes dues formacions. En línies generals, el programa pactat per socialistes i Sumar es basa en aspectes que afecten l'àmbit laboral, territorial, ecologista o de l'habitatge.

Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint

Reducció de la jornada laboral

La reducció de la jornada laboral fins a les 37.5 hores setmanal és un dels punts més destacats. Una reducció que, segons anuncien, no implicarà menys salari per als treballadors. En matèria laboral també s'aposta per fer reformes per “regular l'acomiadament” i augmentar el Salari Mínim Interprofessional. A més, també es volen ampliar els permisos per naixement.

Reformes fiscals i de finançament

El pacte entre PSOE i Sumar també té com a objectiu fer una reforma fiscal que provoqui que “la banca i les principals empreses energètiques contribueixin a la despesa pública”. A més, un altre dels punts acordats per Pedro Sánchez i Yolanda Díaz és revisar el finançament territorial, cosa que es presumeix complicada davant la disparitat de realitats que viuen les diferents comunitats autònomes.

Muntatge de Yolanda Díaz amb l'opinador José F. Peláez en primer pla

La llei d'habitatge

A la legislatura passada es va aprovar la llei de l'habitatge i, per als propers quatre anys, PSOE i Sumar s'han proposat desplegar-la. Volen que sigui una de les qüestions centrals de la legislatura vinent i, fins i tot, s'ha arribat a especular a recuperar el Ministeri de l'Habitatge, que ara forma part de la cartera de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. De fet, un dels noms que han sonat per liderar aquest ministeri és el d'Ada Colau.

Revisar els objectius de la llei del canvi climàtic

Una de les obsessions de l'esquerra espanyola és l'ecologisme i allò que ells anomenen “emergència climàtica”. En aquest sentit, l'acord a què han arribat les formacions de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz és revisar els objectius de la llei del canvi climàtic per fer-la més ambiciosa.

Intentar derogar la llei mordassa

No deixa de ser una picada d'ullet a alguns dels potencials socis com Bildu o ERC. Derogar la llei mordassa era un dels punts que defensaven PSOE i Sumar la legislatura passada. Però el govern va optar per una reforma i no per derogar-la, proposta que van tombar, precisament, ERC i Bildu. Ara, socialistes i 'yolanders' prometen tornar-ho a intentar.

➡️ Política

Més notícies: