Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
SOCIETAT

Els diners que Hisenda cobrarà en uns dies a molts: segon pagament

S'aproxima la data per al segon pagament de la declaració de la Renda

Queda menys d'un mes per a la data límit, Hisenda ha volgut recordar als contribuents que s'acosta el segon pagament de la Renda. Si et surt la renda a pagar, Hisenda ofereix l'opció d'ingressar tot el que has de pagar en un sol pagament.

També ho pots fraccionar en dos terminis. El primer s'executa al mateix moment de presentar la declaració i es correspon amb el 60 % del deute. D'altra banda, el 40 % restant, es formalitzarà, com a molt tardar, el pròxim 6 de novembre.

El segon pagament de la Renda és una data important al calendari fiscal espanyol. Afecta milers de contribuents que opten per aquesta opció de fraccionament per alleujar la càrrega financera que suposa el pagament d'impostos. T'expliquem qui s'hi veuen afectats i com preparar-se per afrontar-ho.

Què és el segon pagament de la Renda?

El segon pagament de la Renda és una modalitat de pagament que ofereix l'Agència Tributària. Està dirigit a aquells contribuents la declaració dels quals de la Renda dona un resultat a pagar. En lloc de fer un únic pagament per la totalitat del deute tributari, Hisenda permet fraccionar el pagament en dos terminis.

Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària
Molts ciutadans van fraccionar el pagament del deute en dos terminis | Getty Images, Agencia Tributaria

El primer termini s'abona al moment de presentar la declaració i correspon al 60 % del deute total. El segon termini, que equival al 40 % restant, s'ha de pagar com a tarda el 6 de novembre.

Aquest sistema de fraccionament cerca facilitar als contribuents el compliment de les seves obligacions fiscals, permetent distribuir el pagament en dos moments diferents. Tot i això, és essencial tenir en compte que aquest segon pagament no està exempt d'interessos de demora. Per tant, si s'opta per aquesta modalitat, es genera un cost addicional en forma d'interessos sobre l'import pendent.

Has de tenir prou diners al teu compte

La majoria dels ciutadans opten per domiciliar el segon pagament de la Renda. Aquells que optin per aquesta modalitat han de ser conscients de la importància d'assegurar-se que tenen prou saldo al compte el dia 6 de novembre per evitar problemes.

Si per alguna raó no hi ha prou fons al compte bancari per cobrir el pagament, és important destacar que Hisenda no realitzarà un segon intent de cobrament per si mateixa. En lloc d'això, iniciarà els tràmits corresponents per reclamar els diners deguts per una via diferent. I, el que encara és més important, amb recàrrec.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una funcionària atenent un contribuent
Hi ha diferents opcions disponibles per tramitar el pagament del deute | Europa Press

Opcions per fer el pagament

Per a aquells contribuents que no tinguin domiciliat el pagament, hi ha diverses opcions disponibles.

Pagament en línia a través de la pàgina de l'Agència Tributària

L'Agència Tributària ofereix una plataforma en línia que permet als contribuents fer els pagaments d'impostos de manera segura i convenient. Per fer-ho, cal accedir a la pàgina web de l'Agència i seguir les instruccions proporcionades per completar el procés de pagament.

Acudir a una entitat bancària

Una altra opció és adreçar-se a qualsevol sucursal d'una entitat bancària i fer el pagament de forma presencial. És crucial portar les dades necessàries per identificar el pagament. Com el Número de Referència Complet (NRC) que es troba a la declaració de la Renda.

Pagament a una Delegació de l'Agència Estatal d'Administració Tributària

Aquells contribuents que prefereixin fer el pagament en persona ho poden fer visitant una Delegació de l'Agència Estatal d'Administració Tributària. Allà, els funcionaris estaran disponibles per ajudar amb el procés de pagament i proporcionar la informació necessària.