Vicent Partal, el director de VilaWeb, està dret amb els braços plegats en una sala amb seients vermells i un canelobre gran.
POLÍTICA

Vicent Partal diu que a Salvador Illa només l'ha votat el 16% i surt mal parat

Segons Partal, és 'evident' que l'independentisme encara compta amb una clara 'majoria social' a Catalunya

El director de VilaWeb, Vicent Partal, se la té jurada al PSC i a Salvador Illa. Fa unes setmanes, quan la presidència d'Illa era imminent, Partal va posar en marxa la idea del 155è president. I ara, Partal culpa el sistema electoral català que Illa sigui president.

Reformes amb gairebé 40 anys de retard

Amb el títolUn president votat només pel 16% els ciutadans i la necessària reforma del sistema electoral, Partal s'oblida de la dècada processista i culpa l'àrbitre. El problema, diu, és la representativitat, la poca llibertat dels diputats i el sistema electoral. Sobre això darrer cal destacar una cosa fonamental.

I és que durant molts anys cap govern de la Generalitat ha reformat el sistema electoral. Fins al punt que Catalunya és l'única comunitat autònoma que no té sistema electoral propi. Per contra, des del 1985 es regeix per la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG).

Una persona parlant en un podi davant una audiència en un saló de sessions parlamentàries amb seients vermells i columnes de marbre.

Però a Partal li entren les ganes de reforma quan el repartiment no afavoreix el processisme. Denúncia, per exemple, que el PSC només ha obtingut el 16% dels vots de tots els electors, “o el 27% si fem els càlculs sobre qui va anar a votar”, matisa. La pregunta llavors és quins vots caldria tenir en compte. Els que no van anar a votar?

El món al revés

El que és veritablement rellevant és que el director de VilaWeb inverteix els termes de la realitat sociopolítica de Catalunya. Perquè si Salvador Illa va aconseguir aquestes xifres electorals va ser precisament per l'abstenció dels votants nacionalistes. Cosa que, al seu torn, és conseqüència del desengany i la desil·lusió que han viscut molts d'aquests votants, que van trobar en l'abstenció deliberada una forma de protesta.

Així mateix, Partal tampoc no té cap paraula per a l'evidència que al president no el trien els vots, sinó el Parlament. En el cas d'Illa, una majoria parlamentària que va dependre del mateix processisme d'ERC, tant de la directiva com de les bases.

Però no només això: tot i que s'ha perdut la majoria indepe, Partal diu que és “evident” que “l'independentisme té al conjunt del país una sòlida majoria social”. Seguint el joc a Puigdemont, Partal considera que un exemple d'aquesta “majoria social” són les xiulades que rep Salvador Illa.

Finalment, el director de VilaWeb també demana que els diputats tinguin més llibertat d'elecció mitjançant una llista de diputats elegits per majoria directa. Això, conclou Partal, “forçaria el Parlament a respondre a la realitat del carrer”. És a dir, el que li agradaria haver vist a la investidura d'Illa: que alguns diputats d'ERC hi votessin en contra.

Salvador Illa en un podi amb el logotip de la Generalitat de Catalunya i una bandera catalana de fons.

El problema del sistema electoral català

Però més enllà que les reivindicacions de Partal siguin circumstancials, és cert que Catalunya té un deute pendent amb el sistema electoral i parlamentari. Entre altres problemes, i com es va explicar a E-Notícies, perquè la partitocràcia troba tota mena de maniobres per protegir-se.

Però a nivell electoral el problema fonamental és que els vots no són ni de bon tros proporcionals. La província de Barcelona, en efecte, escull més diputats, però al preu que els escons siguin molt més barats. Aproximadament el vot d'un habitant de Barcelona val la meitat que el vot d'un habitant de Lleida.

Això fa que els partits amb més presència en zones rurals o menys poblades estiguin sobrerepresentats. L'efecte més pervers d'aquest repartiment és que la llista més votada pot no ser la mateixa que obtingui més escons. Això li va passar al PSC a les eleccions del 1999 i el 2003, quan va tenir més vots que CiU i menys escons.

➡️ Política

Més notícies: