Pla mitjà de Salvador Illa en un faristol amb cara d'enfadat i trist
POLÍTICA

L'entorn de Junts es posa nerviós i ja crida a la revolta contra el Govern d'Illa

El processisme mediàtic convida l'independentisme a mirar endavant recuperant els anys del 155

Que el procés estigui agonitzant no és una qüestió només ideològica.

Després d´anys d´infiltració institucional, la caiguda del procés implica la pèrdua de quotes molt àmplies de poder i influència. Cosa que es manifesta a través de la premsa processista, que ja no pot donar veu ni al poder polític ni a una presumpta majoria social.

Alhora, això s'expressa en el menyspreu i la caricatura cap a la figura que simbolitza aquest trànsit del procés al postprocés: Salvador Illa. D'ara endavant, els altaveus processistes insistiran que Illa és el president del 155 o que és un espanyolista, entre altres coses.

Salvador Illa abans de reunir-se amb la UGT

A la seva darrera columna d'opinió, el director de VilaWeb, Vicent Partal, sembla que ha publicat la guia d'estil de la nova línia editorial del processisme mediàtic.

Torna la retòrica de la repressió

Salvador Illa, el 155é president. Així es titula la columna d'ahir de Partal, que fa un joc de paraules entre l'article 155 de la Constitució i la numeració dels presidents catalans.

Això dona peu a Partal a recuperar tota la retòrica de la repressió del 155 per, de passada, atribuir-la en gran part a Salvador Illa.

"Illa va ser, en tot moment, un dels defensors més vibrants i consistents, més convençuts, de l’ús de la violència contra els catalans, fins al punt que va encapçalar, amb l’ínclit Josep Borrell, la manifestació espanyolista de l’octubre del 2017, de bracet de dirigents de Ciutadans, del PP i de Vox. Sí, de Vox –que aleshores anar de bracet de l’extrema dreta, per a ells, no era cap problema", diu Partal.

De fet, que Puigdemont no hagi guanyat la partida a Illa no és degut al desengany del votant nacionalista després d'una dècada de processisme impotent. Es deu, diu Partal, que Puigdemont no va poder ser a Catalunya per fer una campanya normal i corrent.

Muntatge de Vicent Partal i Carles Puigdemont

“El Principat no aguantarà”

En qualsevol cas, Partal recomana a l'independentisme que es retiri a pensar i a meditar.

"A l’independentisme, a partir d’ara, li correspondrà de pensar, debatre i articular una ruta que ens torne a l’octubrisme. I tots haurem de començar a reflexionar respecte de tot això que ha passat, de què hem fet i de què hauríem pogut fer diferent, havent comprovat on ens ha dut la situació"

Sense haver-se retirat a pensar, Partal ja té com a mínim dues coses clares.

La primera és que el govern d'Illa ja "naixerà tocat". La segona és que no canviarà res perquè Illa estarà al servei de Madrid.

El més revelador, però, és al final de l'article, on Partal adverteix que la catalanitat no es quedarà de braços plegats davant d'aquesta situació.

"L’única cosa de què estic segur avui és que el Principat no aguantarà amb la paciència de Job, i sense fer res, l’època fosca i el desgavell que s’albirà en l’horitzó".

➡️ Política

Més notícies: