Muntatge de fotos de primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont amb cara molt seriosa i el Parlament Europeu de fons
POLÍTICA

Últimes enquestes per a les eleccions europees: el processisme no aixeca el cap

Queda menys d'una setmana per al 9J i els sondejos porten algunes novetats destacades

Aquesta setmana hi ha eleccions europees i, paral·leles a les campanyes dels partits, les enquestes també són al seu darrer esprint. Oferim ara una imatge general de la situació. Destacarem la mitjana de diverses enquestes publicades i repassarem els cinc escenaris més destacats.

Pel que fa als sondejos de les últimes setmanes, es potencien dues dinàmiques prèvies: el PSOE retalla avantatge amb el PP i el processisme es queda estancat a la forquilla baixa. Més de fons, també destaca la desafecció amb aquestes eleccions, l'entrada gairebé segura d'Alvise Pérez i la suma de les dretes, que seran l'indicador de si les europees es comporten o no com un plebiscit al 'sanxisme'.

Mitjana de les darreres enquestes publicades


Partit

Resultat

PP

22-23

PSOE

20-21

VOX

6

Sumar

3-4

Ara Repúbliques

2-3

Podemos

2-3

Junts

1

Se Acabó la Fiesta

1-2

Font: GESOP per a El Periódico, Sociomètrica per a El Español, Grupo Henneo, HM3 per a Vozpópuli i NC Report per a La Razón

Un processisme a la forquilla baixa

En un primer moment, el processisme salvava relativament els mobles amb dos diputats per a Junts i tres per a Ara Repúbliques, la coalició en què va ERC. A mesura que es van anar publicant enquestes, però, gairebé totes van portar el processisme a un esglaó inferior i sembla que allà s'hi ha quedat.

De les enquestes que avui es publiquen, totes donen un únic diputat a Junts, que ja es veu lluny dels 2 diputats de les primeres enquestes. Per part seva, la coalició d'ERC apunta els tres diputats, encara que de manera una mica agònica. Alguns sondejos com el de Sociomètrica per a El Español mantenen la seva postura de les últimes setmanes i diuen que la tendència és la baixa, podent quedar-se Ara Repúbliques amb només 2 diputats.

Aquest escenari li trauria legitimitat al processisme per fer malabars parlamentaris i treure-li la presidència de la Generalitat a Salvador Illa. En aquest sentit, serà important analitzar la distribució geogràfica de vot d'Ara Repúbliques per saber si ERC continua o no a la baixa.

L'exconseller de la Generalitat Toni Comín, intervé durant una roda de premsa el dia en què el Parlament Europeu s'ha manifestat a favor de suspendre la seva immunitat, a Brussel·les (Bèlgica), 9 de març de 2021

El PSOE busca l'empat amb el PP

Potser és la dinàmica més compartida entre tots els sondejos: el PSOE, amb Teresa Ribera al capdavant, continua retallant distàncies amb un PP que, per altra banda, presenta una certa baixada. Dels 5 o 6 diputats que els populars tenien d'avantatge fa tres setmanes, ara es queden en 3. I això en el millor dels casos. Per a El Periódico, per exemple, GESOP veu fins i tot un empat amb 22 diputats per al PP i 21 per al PSOE.

Els analistes destaquen que el PSOE sembla immune a tot el que ha passat amb la dona del president del Gobierno, el cas Koldo i l'amnistia. Per contra, el PSOE recull el bon resultat de Catalunya i una transferència important de vot des de Sumar. La incògnita és si la desafecció amb aquestes eleccions castigarà amb l'abstenció els socialistes. NC Report per a La Razón destaca, per exemple, que el PSOE es deixa a casa fins a 1,7 milions de vots respecte a les darreres generals.

Alberto Núñez Feijóo amb Dolors Montserrat

Vox: es modera el creixement

Sembla clar que Vox creixerà i pujarà dels quatre diputats que ja té al Parlament Europeu. La confrontació amb el PSOE, l'auge identitari europeu i el 'factor Milei' va fer pujar Vox en les primeres setmanes fins als set diputats, és a dir, gairebé doblant el que ja tenen. Les darreres enquestes han constatat amb alguns matisos aquest creixement. A excepció de Sociomètrica, que els dona 7, la resta d'enquestes els donen 6, una xifra moderada entre l'auge i l'estancament. L'escenari més pessimista el porta GESOP, que els porta només 5.

Encara que l'anàlisi més interessant és la de conjunt. Com que es tracta d'unes eleccions de circumscripció nacional, les europees es poden comparar amb les generals. En aquest cas, les dretes passarien de sumar-ne el 45% a sumar-ne el 48%. Novament, cal comprovar si l'abstenció té un efecte distorsionador en aquesta interpretació.

Sumar i Podemos: un plebiscit de consum intern

Pels interessats en aquesta particular guerra, el resultat de Sumar i Podemos porta certa expectació. D'entrada, els canvis són mínims respecte als darrers sondejos. Sumar s'instal·la al mal escenari dels 4 diputats i Podemos al dels 2 diputats. Novament, GESOP porta el panorama més diferent (i també més pessimista per a Sumar). Segons aquest sondeig, Podemos hauria aconseguit empatar 3 diputats durant aquests darrers dies. És a dir, un veritable fracàs per a Yolanda Díaz.

Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats en la seva intervenció gesticulant

Sumar sembla tenir assumit el daltabaix perquè la discreció de Yolanda Díaz és molt clara, que no pot resistir la transferència de vots cap al PSOE. Per part de Podem, cal destacar que Pablo Iglesias demani als votants de les esquerres sobiranistes que els tornin el favor i votin ara Irene Montero. Si els morats aconsegueixen l'empat, caldrà estar atents a si Sumar (a través dels Comuns) continua amb el seu flirteig interessat a Podemos.

Alvise ja no és incògnita

La setmana passada, la presència d'Alvise Pérez i la seva candidatura 'Se Acabó la Fiesta' penjava d'un fil. Ara, no només sembla tenir garantit un escó, sinó que fins i tot en podria obtenir dos. Aquest resultat no és una anècdota perquè, amb una mitjana ponderada del 2,85% dels vots, Alvise fa un bon esvoranc al PP i sobretot a Vox. Cosa que, de manera indirecta, beneficia el PSOE.

➡️ Política

Més notícies: