Muntatge d'una persona votant i el Parlament Europeu
POLÍTICA

Què diuen les enquestes a menys de tres setmanes per a les eleccions europees?

El 9 de juny resoldrà algunes incògnites importants sobre la situació real de l'electorat espanyol

Si no hi ha repetició a Catalunya, les eleccions europees posaran fi a aquesta temporada electoral que ha encadenat les gallegues, les basques i les catalanes. El proper 9 de juny es donen cita tots els ciutadans europeus per votar en unes eleccions més transcendents del que semblen.

Tot apunta a un gran creixement de les forces identitàries a Europa, que podrien quedar en segon lloc. En el cas de Catalunya, els resultats de les europees seran la comparsa dels resultats del 12M. I és que, fins al dia després de les europees, no es posaran en marxa les aliances per investir un nou president de la Generalitat.

Oferim ara una mitjana de les enquestes més recents. Són les de 40db per a El País, Sociomètrica per a El Español i NC Report per a La Razón. Els sondejos dibuixen un panorama amb cinc situacions destacades ('Ara Repúbliques' és la coalició on va ERC i 'CEUS' és la coalició en què va el PNB).

Mitjana de les darreres enquestes

Partit
Resultat
PP
24-25
PSOE
19-20
VOX
7
Sumar
4
Ara Repúbliques
3
Podemos
1-2
Junts
1
CEUS
1

Font: sondejos de Sociométrica (El Español), 40db (El País) i NC Report (La Razón)

Bones perspectives per al PP

Tots els sondejos apunten a un creixement molt destacat del PP d'Alberto Núñez Feijóo, que quedaria en primer lloc amb un notable augment de 10 escons i fins i tot més. Sociomètrica, per exemple, li dona 25 escons, que són 12 més que el 2019.

Cal destacar que, en el cas d'Espanya, les europees són única circumscripció. Aplicat al resultat del PP, això significa que Feijóo recull una tendència 'antisanxista' de llarg recorregut i que s'ha potenciat durant els darrers mesos. També cal destacar que a rebuf, és clar, dels bons resultats de les catalanes, Feijóo hagi tornat a posar la crítica a l'amnistia com un reclam electoral.

Illa manté la posició de Sánchez

De la mateixa manera, tots els sondejos recullen una petita caiguda dels socialistes, que en el millor dels casos - 40db per a El País - es quedaria amb 20 escons, perdent-ne un. Tot i que allò destacat no és aquest resultat momentani, sinó que Sánchez hagi aconseguit retallar l'avantatge amb el PP. El motiu són les catalanes, que han donat un fort recolzament a Sánchez i a la seva estratègia de retrobament i de diàleg a través de Salvador Illa.

Caldrà estar atents als propers sondejos per saber si l'apel·lació a "l'extrema dreta" torna a mobilitzar els seus votants. L'acte de Vox ahir a Madrid serveix tant per impulsar Vox com el PSOE.

Vox recull el vent d'identitat d'Europa

Com el PP, la formació de Santiago Abascal té bones perspectives electorals, encara que no tan destacades com els populars. Vox creix en tots els sondejos i passaria dels quatre diputats que ara té a Europa a 6 (NC Report), 7 (Sociomètrica) o 8 (40db). És a dir, que a l'escenari més optimista Vox doblaria els resultats.

Es confirma així la idea que es va posar de manifest al 12M: PP i Vox creixen en electorats diferents i amb discursos també diferents . Com a Catalunya, Vox presenta a les europees un discurs molt crític amb la immigració irregular i els seus efectes desestabilitzadors.

Sumar continua amb la seva caiguda

Un dels resultats més interessants serà el de Sumar i Podemos. Tots dos partits han mantingut una crua guerra civil durant mesos i les eleccions europees seran el duel final. Podemos es juga ni més ni menys que mantenir alguna quota de poder que permeti tenir un altaveu. I sembla que l'estratègia d'atacar Sumar li ha funcionat.

Els morats podrien obtenir dos eurodiputats a costa de Sumar, que tornaria a signar un mal resultat, perdent un o dos escons. D'aquesta manera, Yolanda Díaz no aconseguiria superar el rècord de 6 eurodiputats que Podemos va obtenir a les últimes europees del 2019.

Els 'indepes' giren els resultats del 12M

Cal tenir present que ERC, Bildu, BNG i Més tornen a concórrer units a les europees sota el nom ''Ara Repúbliques'. Aquesta coalició aconseguiria el 5,1% dels vots i mantindria els tres escons que ja té, maquillant així la tendència evident a la baixa d'ERC.

Tot i que el més destacat és el mal resultat de Junts, que a més de no fer-li el sorpasso a Illa a les catalanes, perdria ara dos eurodiputats, passant de tres a un. És a dir, que només Toni Comín aconseguiria un escó al Parlament Europeu . Això desinfla les capacitats reivindicatives de Junts i, sobretot, dERC. Les europees confirmaran als republicans que de moment el marge de maniobra és gairebé nul.

➡️ Política

Més notícies: