Muntatge de fotos de primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont amb cara molt seriosa i el Parlament Europeu de fons
POLÍTICA

Una nova enquesta per a les eleccions europees augura una altra patacada per a ERC i Junts

Fins al 9 de juny no se sabrà si el processisme aconsegueix salvar una mica els mobles o si signa un altre fracàs

S'acosten les eleccions europees, que donaran un retrat força fidel de la situació electoral d'Espanya. De moment, les enquestes apunten a quatre escenaris fonamentals. Entre ells, un dels més destacats és la reculada electoral del processisme.

Oferim ara un mapa de la situació amb els darrers sondejos publicats, començant amb el de Sociomètrica per a El Español. Aquest sondeig fa un retrat semblant al de la setmana passada. Encara que hi ha dues novetats destacades: que el PSOE segueix retallant distàncies amb un PP al primer lloc i que els processistes segueixen de capa caiguda.

Enquesta de Sociomètrica


Partit

Resultat

PP

24

PSOE

20

Vox

7

Sumar

4

Ara Repúbliques

2

Podemos

2

Junts

1

Se Acabó la Fiesta

1

Font: Sociomètrica del 27 de maig per a El Español

1. El processisme: una desintegració lenta

El sondeig de Sociomètrica reflecteix que el processisme baixaria un altre esglaó i que Junts i ERC no aconseguirien tapar la fugida electoral que va començar al 12M. La setmana passada, la coalició en què va ERC, Ara Repúbliques, aconseguia 3 escons amb el 5,1% dels vots. Ara baixen fins al 4,5% i es queden amb 2 escons. Per la seva banda, Junts manté la tendència, que no és gaire positiva. Els de Puigdemont es queden al 2,7% dels vots, que es tradueix en un únic escó per a Toni Comín.

El vicepresident del Consell per la República (CxRep), Toni Comín, durant el Congrés del seu partit, a l'Espace Jean Carrere, a 4 de juny de 2022, a Argelès-sur-Mer, Pirineus orientals, Occitània, (França)

Aquesta tendència a la baixa del processisme tindrà un efecte important a les negociacions del nou Parlament de Catalunya. A més de perdre legitimitat en les possibles exigències, Junts i ERC - sobretot, ERC - tindran menys al·licients per forçar una repetició electoral.

2. El PP perd veu davant del PSOE

Alberto Núñez Feijóo guanya. La llista liderada per Dolors Montserrat manté el primer lloc amb gairebé el 35% dels vots i 24 escons, que són 11 més dels que ara tenen. Però aquests resultats s'han d'interpretar en relació amb un PSOE l'estratègia del qual consisteix a aprofitar-se dels esdeveniments recents - visita de Milei i victòria de Salvador Illa - per retallar distàncies. I els funciona.

La dinàmica dels sondejos anteriors mostra que els socialistes compensen lenta i constantment l'avantatge amb el PP i es quedarien amb 20 escons i el 29,4% dels vots. Fa dos mesos, els socialistes estaven gairebé 16 punts per darrere dels populars i, ara, ja només són a 5,4. Això apunta que Génova no aconsegueix posar les seves propostes a sobre de la taula davant de la pinça entre PSOE i Vox.

Alberto Núñez Feijóo amb Dolors Montserrat

3. Vox, l'altre beneficiat de la situació

Segons Sociomètrica, els de Santiago Abascal i Jorge Buxadé també capitalitzen la polarització de les darreres setmanes. Vox mantindria la tercera posició amb un 10,7% dels vots i 7 escons al Parlament Europeu, que són 3 més dels que té ara. Això tornaria a confirmar el que es va veure a les últimes eleccions catalanes: que un PP fort i en creixement no és en detriment de Vox.

4. Sumar i Podemos continuen la seva guerra

Pel que fa a 'l'esquerra a l'esquerra del PSOE' no hi ha novetats. Sumar continua amb la desintegració i Podemos amb la resurrecció. La formació de Yolanda Díaz baixa fins al 6,3% i signa 4 escons, que són dos menys que el rècord que tenia Podem. Per part seva, el partit morat sembla capitalitzar la seva estratègia de confrontació directa amb Sumar. Si tenim l'1% dels vots, Podemos puja ara fins al 3,3%, que es tradueix en dos escons. Un, per a Irene Montero, que és una de les cares més mediàtiques del partit.

Sondeig de NC Report

Del 25 de maig passat, el sondeig de NC Report per a La Razón porta un panorama gairebé idèntic al del mateix sondeig de la setmana passada. Les diferències amb Sociomètrica són que el PSOE no aconsegueix retallar tanta distància amb el PP i que el processisme té una situació electoral més amable.

Enquesta de NC Report


Partit

Resultat

PP

24/25

PSOE

19

Vox

6

Sumar

4

Ara Repúbliques

3

Podemos

2

Junts

1/2

CEUS

1

Font: NC Report del 25 de maig per a La Razón


1. Mínima esperança per al processisme

Per a NC Report, el processisme de Junts i ERC tindria una situació una mica més optimista. Ara Repúbliques mantindria els 3 escons que ja té i la situació, doncs, seria idèntica a la del darrer sondeig i a la del resultat del 2019. En una línia similar, Junts aconseguiria millorar en 0,2 punts percentuals en una setmana, però no són suficients per amagar el fet que Puigdemont perd un o dos diputats a Europa, que es tradueixen en 423.000 vots menys.

2. Sánchez resisteix, encara que dona molts vots a Feijóo

Per a NC Report, Pedro Sánchez tornaria a salvar els mobles amb 19 escons. Aquesta seria la seva victòria real i no avantatjar un PP que arribaria fins als 25 escons i un 36,1% dels vots, que és un 0,2% menys respecte a l'últim sondeig.

El més destacat d'aquest sondeig és que mostra que el PP li robaria gairebé 660.000 vots al PSOE, el problema del qual és l'abstenció. Ni més ni menys que 1,2 milions de votants del PSOE podrien quedar-se a casa. NC Report també destaca que 1,5 milions de nous electors joves es decantarien pel PP, és a dir, un de cada tres.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant el tancament de la campanya electoral del PSdeG-PSOE, al Pavillón Fontiñas, el 16 de febrer del 2024, a Santiago de Compostel·la

3. Menys optimisme per a Vox

A diferència de Sociomètrica, el sondeig de La Razón no veu tan clara una pinça entre PSOE i Vox per perjudicar el PP. Per contra, Vox no obtindria 7 escons, sinó 6 (9% dels vots). Tot i que això ja és suficient perquè Buxadé aconsegueixi millorar el seu resultat del 2019 i guanyar dos diputats més. Aquest creixement de Vox, doncs, es podria interpretar en relació amb l'auge identitari a tot Europa i no pas com una jugada electoral d'últim minut.

4. Sumar i Podemos: lògiques pròpies

Novament, la situació electoral de Podemos i Sumar són un món propi i no hi ha cap novetat d'última hora. La victòria seria per a Yolanda Díaz amb 4 escons, però és una victòria agredolça perquè perd un escó respecte a la setmana passada. Per la seva banda, Podemos sembla que toca sostre amb els dos diputats que els donen totes les enquestes. Tot i que el partit morat també acusa força l'abstenció i el transvasament de vots: donaria 267.000 vots al PSOE i 658.000 dels seus votants es quedarien a l'abstenció.

I Alvise Pérez?

Una incògnita paral·lela a totes les anteriors és el resultat que pugui obtenir Alvise Pérez, que s'ha erigit com una veu pròpia. Per a Sociomètrica, el partit d'Alvise, Se Acabó la Fiesta, aconseguiria per la mínima el 2% dels vots, és a dir, un escó. Per part seva, NC Report no ho té tan clar: la setmana passada sí que li donava un escó, però aquesta última enquesta se'l treu.

➡️ Política

Més notícies: