Fotomuntatge de les cares de la consellera d'Educació Anna Simó i el president del Govern Pere Aragonès
POLÍTICA

TV3 o Verificat: així reparteix Educació els milions d'euros dels fons europeus

Al llistat dels beneficiaris dels Next Generation que reparteix la Generalitat apareixen algunes de les entitats habituals a l'hora de rebre diners públics

Més o menys tots hem sentit a parlar dels fons Next Generation. Es tracta d'un projecte que va impulsar la Unió Europea per injectar diners públics als estats membres per reactivar l'economia amb la crisi de la Covid-19.

A Espanya es va crear el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per gestionar uns fons que arriben als 69.500 milions d'euros. Però, mai t'has preguntat quins són els destinataris d'aquesta gran quantitat de diners públics?

A Catalunya, per exemple, és la Conselleria d'Educació la que reparteix una part dels Next Generation. Concretament, les referents a "l'impuls digital a l'educació". Aquest any, la partida ha estat d'una mica més de 12 milions d'euros.

TV3 o Verificat, entre els beneficiats

La Generalitat de Catalunya ha fet públics els projectes, les entitats, les fundacions, les empreses i altres organismes que es veuran beneficiats per aquests diners públics procedents d'Europa. Entre ells ens trobem a les principals universitats catalanes, com ara la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o la Universitat Pompeu Fabra (UPF). També hi ha alguns ajuntaments, com el de Granollers, o fundacions com la de la Universitat Oberta de Catalunya o la Fundació Vedruna.

Entre els beneficiats també hi trobem empreses com Abacus, tota una experta en això de rebre subvencions. L'empresa dirigida per Oriol Soler, afí a ERC i considerat el cervell del Tsunami Democràtic segons les investigacions judicials, s'emporta un total de 500.000 euros dels Next Generation gràcies al Govern.

Al llistat també hi ha, com no podia ser d'una altra manera, la Fundació Bofill. Aquesta polèmica entitat fa temps que és a l'ull de l'huracà per part de la comunitat educativa per les seves relacions amb el Departament d'Educació. En dues partides pressupostàries diferents, la Bofill rebrà gairebé 600.000 euros públics d'Europa després de l'adjudicació de la Generalitat.

Muntatge amb un primer pla d'Anna Simó i un de Pere Aragonès amb cares de preocupació, el logotip de la Fundació Bofill i de fons una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

Una situació semblant és la de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Aquest col·lectiu també ha estat molt criticat per la comunitat educativa per les presumptes responsabilitats, igual que la Fundació Bofill, en el declivi de l'educació a Catalunya. Tot i que a ells se'ls ha denegat un dels seus projectes per "manca de disponibilitat pressupostària", en un altre reben 130.000 euros.

En canvi, sorprèn més que part dels diners públics procedents d'Europa per a "l'impuls digital a l'educació", acabi, per exemple, a TV3. El Departament d'Educació ha aprovat que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals rebi més 492.000 euros dels Next Generation. La 'Corpo', doncs, també rasca d'aquí després de saber-se que el Govern li injectarà més de 1.300 milions d'euros els quatre anys vinents.

Per si no n'hi hagués prou, a la llista de beneficiats també trobem l'Associació Verificat. El polèmic verificador d'informació que es defineix així mateix com a "independent" rep més de 333.000 euros de diners públics procedents d'Europa i que reparteix la Generalitat. Verificat participa en un projecte anomenat Desfake, en què integrants de l'associació visiten centres educatius perquè alumnes de 3r i 4t de l'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius "aprenguin a identificar, seleccionar i avaluar críticament dades i informació".

➡️ Política

Més notícies: