Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre
POLÍTICA

ERC opta per la guerra de baixa intensitat contra Salvador Illa

Esquerra demanarà explicacions a Illa al Parlament, mentre els seus càrrecs electes assenyalen ja l'exministre a la premsa

L'actual context polític a Catalunya ha situat ERC en una posició incòmoda, davant el dilema d'haver de decidir entre l'abraçada al PSC o l'estratègia suïcida d'acostar-se a Junts. El Govern de Pere Aragonès sobreviurà al darrer any de legislatura gràcies al suport dels socialistes. Però el president de la Generalitat i la mà dreta Sergi Sabrià han fet un cop de timó tancant el pas a qualsevol aliança amb el PSC i obrint la porta a l'enèsim intent de reconstruir la unitat independentista.

En ple canvi de rumb ha esclatat l'escàndol de corrupció del PSOE que esquitxa l'exministre de Sanitat i el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa. ERC aprofitarà el corrent a favor per dur a terme una guerra de baixa intensitat que té com a objectiu desgastar el candidat socialista. Esquerra demanarà explicacions a Illa al Parlament, mentre els seus càrrecs electes ja assenyalen l'exministre a la premsa escrita.

Una estratègia arriscada, sens dubte, ja que segons les enquestes l?única via de salvació per a ERC passa per formar govern amb els socialistes. Amb l'independentisme caient a les enquestes, només una majoria progressista salvaria les opcions dels republicans de romandre a la Generalitat. I per això ERC necessita que el PSC obtingui uns bons resultats, malgrat la necessitat de desmarcar-se dels socialistes per competir amb Junts.

ERC es llança a buscar el vot socialista

El dirigent municipal d'ERC Andreu Pujol Mas ha obert la veda amb un article a El Punt Avui assenyalant Salvador Illa com a “responsable de la compra de tot el material sanitari que arribava a l'Estat”. Segons apunta, “si un assessor podia cobrar comissions és perquè la seva intervenció era necessària per vendre la mercaderia”. D'això dedueix que “tenia els contactes polítics per afavorir uns proveïdors davant d'altres”.

Pujol conclou que en lloc d'Ábalos “potser qui hauria de donar més explicacions és l'exministre de Sanitat i no qui fos ministre de Transports”. El regidor marca així el camí de l'estratègia d'ERC, que exigirà explicacions a Illa en seu parlamentària amb la intenció d'erosionar les seves expectatives electorals. Al rerefons hi ha la convicció d'ERC que la seva competència electoral està no tant a la lluita amb Junts sinó a la guerra pel votant català d'esquerres, o sigui, contra el PSC.

Hi ha un altre risc en aquests atacs, i és que per a ERC serà més fàcil una campanya amb un Illa assenyalat per la corrupció que amb un candidat alternatiu. Per això la prioritat no és per ara una guerra total sinó de baixa intensitat contra el líder de l'oposició. Pels republicans també és evident que després de les eleccions serà més fàcil pactar amb Illa que amb qualsevol altre candidat.

L'Aragonès més pragmàtic

Tot i el postureig d'Aragonès i Sabrià, les últimes setmanes s'ha consolidat l'aliança entre PSC, ERC i Comunes com a única sortida a la doble crisi a Moncloa ia la Generalitat. L'aprovació dels pressupostos a l'ajuntament de Barcelona ia la Generalitat n'és la millor mostra. Esquerra pot aprofitar el 'cas Koldo' per intentar esgarrapar alguns vots al PSC, però sap que no ha de forçar la màquina per evitar una debalce socialista que el deixaria sense marge de maniobra.

Muntatge amb Carles Puigdemont, Pere Aragonès i Salvador Illa amb el Parlament de fons

S'imposa així el pragmatisme davant d'una realitat que exigeix anar amb peus de plom. A l'altra banda hi ha Junts, que també ho tindrà difícil per desmarcar-se del PSC quan l'electorat independentista l'assenyala pels pactes amb Pedro Sánchez. ERC mira de reüll també el perill d'una sociovergència, poc probable però no desgavellat.

En tot cas, els atacs a Salvador Illa no només serveixen per desgastar electoralment el PSC sinó també per desviar el focus de les crisis que acumula el Govern. A Palau creuen que mentre es parli del 'cas Koldo' no es parlarà de sequera, d'agricultors o de fracàs escolar, i això beneficia Esquerra. Res de nou al govern empetitit d'ERC, acostumat a amagar el cap sota l'ala.

➡️ Política

Més notícies: