Moureu el Boudouhi, marroqui que presenta el seu partit per a les eleccions a Lleidad
POLÍTICA

Mourad, l'advocat a favor del burca que encapçala un cartell electoral a Catalunya

Polèmica per la propaganda d'un partit marroquí el líder del qual va recórrer la prohibició de l'ús del vel integral islàmic


Un cartell preelectoral en una marquesina de Lleida ha desencadenat la polèmica a Catalunya. Hi apareix Mourad El Boudouhi Amar, president de l'Associació Watani i líder del partit musulmà Levanta't per Lleida. Al cartell surt la bandera del Marroc al costat de la catalana amb la data de les eleccions catalanes, 2025, i el lema “No deixaré mai de lluitar per tu”.

La imatge ha causat indignació a les xarxes, ja que molts veuen com una amenaça la florida de partits islamistes a Catalunya. Però, què sabem del partit Alça't per Lleida i del seu líder Mourad, que apareix al cartell? Aquest advocat s'ha significat com a líder d'una associació amb objectius dubtosos.

L'Associació Watani per la Llibertat i la Justícia és una entitat amb seu a Lleida que diu que defensa “el benestar dels estrangers”. Promou els interessos i drets dels estrangers i “contribueix a la lluita contra el racisme i la xenofòbia”. Es presenta com una entitat a favor dels drets humans i de les llibertats civils.

Líder de la lluita contra la prohibició del burca

Però resulta que l'Associació Watani va recórrer als tribunals la prohibició del vel integral a Reus ia Lleida. Va ser el mateix Mourad qui va promoure sengles recursos, al·legant que la prohibició del burca “empresona les dones” ja que “aquestes no sortiran de casa fins que canviïn la llei”. L'advocat va considerar “anticonstitucional” una prohibició que, segons la seva opinió, “treu drets a les dones”.

L'ajuntament de Lleida va aprovar el 2010 una ordenança per prohibir l'ús del vel integral als espais públics, amb els vots favorables de CiU, PSC i PP. Mourad va iniciar una batalla judicial per recórrer i tombar l'ordenança. El Tribunal Suprem va anul·lar tres anys després la prohibició, en considerar que anava contra la llibertat religiosa.

Aquell mateix any, l'ajuntament de Reus va impulsar la mateixa ordenança gràcies als vots de CiU i PP. El Boudouhi va tornar a presentar un recurs contra la prohibició, aquesta vegada amb el suport de diverses associacions islàmiques. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tombar l'ordenança, que va acabar sent derogada.

Activista i líder de la comunitat musulmana

Fa temps que Mourad El Boudouhi fa política a Lleida, a través de la presència de l'Associació Watani al Consell de Ciutat. També des d'Aixeca't per Lleida, un partit polític que ara es vol presentar a les eleccions catalanes del 2025. El mateix Mourad ha promogut trobades amb els veïns per compartir inquietuds i necessitats.

A més, el nombre de whatsapp que apareix al cartell preelectoral correspon a una “Oficina d'Estrangers sense papers”. De fet, l'entitat que presideix El Boudouhi es dedica entre altres coses a la gestió de documents per a estrangers en situació irregular. El seu seria el primer partit islàmic que es presenta a les eleccions a Espanya.

Cartell estrangers sense papers eleccions

Al seu entorn ja parlen de bones expectatives electorals, ja que es tracta d'un líder popular entre la comunitat marroquina. Les xarxes cremen per la presència d'aquest partit el líder del qual considera que la prohibició del burca és una violació dels drets de les dones. Demanen a l'ajuntament de Lleida que ho investigui i que prengui mesures contra la proliferació de l'islamisme a la ciutat.

➡️ Política

Més notícies: