Verificat, el 'fact-checking independent' que rep més de 300.000€ del Govern
Les agències de verificació han esdevingut un instrument de control de la informació per part dels governs
La multiplicació de canals d'informació que escapen al control oficial ha comportat termes com fake news, bulls i desinformació. Això va motivar l'aparició de plataformes suposadament independents que tenen com a funció separar la informació tòxica de la veraç. El problema ve quan aquestes agències de verificació reben diners dels governs.
Això planteja el dubte de si les agències de verificació són realment independents o bé obeeixen interessos particulars. Molts es pregunten si el fact-cheking és l'instrument dels governs per recuperar el monopoli de la veritat oficial. A Catalunya, el debat ha esclatat en transcendir que l'agència Verificat va rebre una subvenció suculenta.
Verificat, la principal agència de fact-checking a Catalunya, es presenta com “una plataforma sense ànim de lucre” que té com a objectiu “lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet”. Afegeixen que la seva vocació és periodística i educativa, “perquè creiem que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica”. Però els últims dies, és al focus de la sospita.
Agències de verificació al servei del poder?
Les xarxes socials han publicat el saldo dingressos i despeses de lAssociació Verificat, on consta una partida de 322.500 euros en concepte de subvencions. Això ha disparat les crítiques. D'una banda al Govern, per gastar diners públics “en coses inútils”, i de l'altra a la pròpia agència, la independència de la qual queda en dubte.
Els usuaris a les xarxes socials denuncien els vincles dels responsables del site amb l'entramat clientelar al voltant d'ERC. Algun, sense anar més lluny, pertany a la Fundació Bofill, responsable de les polítiques educatives impulsades pel Govern. Altres mantenen relació més o menys directa amb Esquerra i els seus satèl·lits.
Les agències de verificació tenen sentit quan són independents, no pas quan es converteixen en instruments del poder per controlar la informació. Aquest és el motiu pel qual aquestes agències han acabat perdent tota credibilitat. Altres agències de verificació, com Newtral a Espanya, reben diners de les administracions públiques i finançament de poderosos organismes internacionals.
El negoci del fact-cheking
Newtral, l'imperi de la verificació de dades que dirigeix Ana Pastor, rep més de 300.000 euros en subvencions del Govern. A més, l'empresa pertany a la xarxa internacional Fact-checking Network, connectada amb centres de poder importants. Els principals suports financers són Bill Gates, Google, Facebook i l'Open Society Foundation de George Soros.
Un altre cas és el de Maldita.es, una empresa que rarament verifica les fonts oficials, però que també rep subvencions del Govern. Newtral i Maldita.es, però també Verificat, donen suport a la idea que és perillós buscar informació més enllà dels canals oficials. Una cosa cridanera tenint en compte que la funció del periodisme sempre va ser qüestions la informació oficial dels poders fàctics.
Hi ha alguna cosa encara més perversa que el fact-checking, i és la superioritat moral de qui s'arroga el paper d'àrbitre de la veritat i la mentida. Només cal fer una ullada a aquestes pàgines i als seus perfils socials per veure que són de tots menys independents. En el cas de Verificat, ara també ha quedat al descobert.
Més notícies: