TV3, després de 50 apunyalaments a l'agost a Catalunya: 'És una percepció que es magnifica'
La televisió pública encara està abonada al matís quan es tracta del problema de la inseguretat
A poc a poc, la inseguretat es comença a fer un lloc entre els mitjans oficialistes. Ara, ja no s'amaga la realitat, ni es castiga els ciutadans i les seves “percepcions” sobre l'assumpte. Entre altres coses, perquè les dades oficials de l'Ajuntament mostren que la inseguretat és la primera preocupació dels barcelonins.
Ara bé, aquest trànsit des del silenci fins a la visibilització és i serà lent. De moment, consisteix a donar-li publicitat, però amb molts matisos. El que ha fet TV3 amb l'augment dels apunyalaments n'és un bon exemple.
Les dades del 2023
Segons el que s'ha publicat a la premsa de successos, l'agost es va tancar amb gairebé 50 apunyalaments (46). I el setembre no comença bé. En només tres dies, Catalunya ja porta 5 apunyalaments.
Així mateix, també s'ha disparat la confiscació d'armes blanques a Catalunya. Pel que fa al 2019, la intervenció policial d'aquest tipus d'armes el 2023 ha augmentat un 87,4%. De moment, manquen les dades relatives al 2024.
Com és natural, aquest augment és paral·lel a l'augment dels delictes penals que involucren armes blanques. Del 2022 al 2023 s'observa un increment de 53 procediments penals i de 899 denúncies.
“Falta de respecte”
Doncs bé, de tot això se n'ha fet ressò TV3, encara que no ha faltat el matís. En una notícia publicada ahir, TV3 oferia les dades i assenyalava com a prioritat evitar l'alarmisme entre la població.
Segons explicava una experta consultada pel mitjà, “quan es produeixen dos o tres fets correlatius o més, en època de vacances, quan no hi ha altres notícies, la percepció es magnifica. La política pública ha de gestionar tant la percepció com el fet de la inseguretat, que són dues gestions diferents”.
Aquesta tendència al matís ha portat al compte més viral del moment, l'Apunyalòmetre, a criticar el tractament informatiu de la cadena. Els autors del compte diuen sentir-se sorpresos pel fet que TV3 en parli, però més encara per la “falta de respecte” que implica parlar de 50 apunyalaments com “dos o tres fets correlatius”:
Finalment, cal destacar l'última frase de la notícia de TV3, on es diu que “Encara no s'ha arribat al punt d'altres països, que han optat per la instal·lació de detectors de metalls a locals d'oci o instituts”. És cert. Per ara, a Catalunya només s'ha decidit posar detectors de metalls a les festes municipals, començant per la Mercè.
Més notícies: