Vista de l'accés a la presó de Lledoners, a 18 de març de 2024, a Sant Joan de Vilatorrada, Barcelona, Catalunya (Espanya)
POLÍTICA

Treballadors de presons esclaten contra CCOO i UGT, que desconvoquen la vaga d'avui

Acusen els sindicats de posar-ho fàcil a ERC perquè els funcionaris no facin soroll durant la campanya electoral


La tensió entre els treballadors de presons i els sindicats de CCOO i la UGT s'arrossegava des de feia temps. Sense anar més lluny, fa menys d'un mes, els dos sindicats van accedir a reunir-se amb Ubasart , cosa a què els treballadors sempre s'han negat. En aquest sentit, la seva postura ha estat clara i constant: primer, que dimiteixin tant ella com Calderó.

Al final, Comissions Obreres i la UGT van cedir a la pressió dels treballadors i van deixar plantada la consellera Ubasart . Però la veritat és que han mantingut reunions amb subalterns d'Ubasart i fins i tot amb figures per sobre de la mateixa consellera. Per això, que no es reunissin amb Ubasart no ha enterrat ni de bon tros la tensió que hi ha entre funcionaris i aquests sindicats. També amb la Intersindical i Catac, que, malgrat gairebé no tenir representació, tenen “força poder”, denuncien els treballadors.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

Segons ha pogut saber E-Notícies per fonts penitenciàries, els treballadors tenen força clar que CCOO i UGT “volen ajudar ERC a tenir una campanya el més calmada possible”. És més, la vaga que estava prevista per avui, convocada per aquests dos sindicats i la Intersindical i Catac (CSIF, una de les majoritàries, hi estava en contra), finalment ha quedat desconvocada. Molts treballadors dels centres penitenciaris ja estaven en contra de la vaga, però la seva desconvocatòria no ha fet més que confirmar els rumors.

“No han trepitjat un pati de presó en anys”

Si UGT i Comissions Obreres donaven suport la vaga (finalment desconvocada), era per quedar bé. O això és el que pensen els funcionaris, que assenyalen que aquesta vaga la secundarien molt pocs treballadors. A més, els serveis mínims decretats superaven en molts àmbits el número d'efectius que es destinen en un dia normal. Per tant, la incidència en el dia a dia dels centres hagués estat mínima.

El motiu de fons és una direcció sindical partidista i interessada que vol posar-ho fàcil a ERC en un moment en què els republicans tenen molt males perspectives electorals. En aquest sentit, els treballadors diuen “estar farts que ens diguin què és el que volem”.

Tal com informen fonts penitenciàries a aquest mitjà, aquesta separació entre treballadors i sindicats es manifesta en una autoorganització paral·lela. Parlen, per exemple, d'assemblees, rodes de premsa amb portaveus escollits per ells mateixos i una manifestació sense precedents a Madrid. Fa tres dies, se'n van anar fins a Saragossa per preguntar a Amand Calderó que si l'assassinat d'una treballadora no era motiu suficient per dimitir .

Tot i que el més destacat és una enquesta interna que revela que només un anecdòtic 7% dels treballadors deia que estava a favor de secundar la vaga d'avui. Pel que expliquen a E-Notícies, aquest 7% sembla tractar-se de persones que tenen interessos personals en certs beneficis derivats de la seva presència als sindicats. A més que alguns “no han trepitjat un pati de presó en anys”, apunten.

Imatge de les protestes per l'assassinat de Núria

Aquesta situació revela que la vaga oficial d'avui tenia tota la pinta de ser una profecia autocomplida d'aquests sindicats. És a dir, organitzar una vaga sense suport dels treballadors perquè, així, sigui un fracàs previsible i ERC pugui dir que tenen la situació controlada. Cosa que, ateses les seves perspectives electorals i la seva gestió de les protestes -motivades , recordem-ho, pel fet inèdit de l'assassinat d'una treballadora- , ara ve molt bé a ERC. Al final, ni això.

➡️ Política

Més notícies: