Muntatge de la imatge de la cuinera assassinada a la presó de Tarragona i una pancarta clamant justícia per la seva mort

POLÍTICA

La mort de la Núria en una presó mostra el bonisme del sistema català de presons

Els funcionaris de presons, que fa temps que demanen més seguretat, esclaten després de la mort de la cuinera de la presó de Mas Enric, a Tarragona

Núria López, cuinera de la presó de Mas Enric, era assassinada aquest dimecres per un reclús que era intern de confiança i treballava a la cuina del centre. El succés va ser macabre: la va degollar brutalment i va acabar suïcidant-se. El pres, d'origen romanès, complia una condemna d'11 anys i cobrava uns 200 euros al mes per les tasques a la cuina de la presó tarragonina.

La mort de Núria ha provocat una onada de protestes comprensibles dels funcionaris de presons catalanes. Fa molt, molt de temps, que reclamen més mesures de seguretat i que se senten sols. Tenien raó: un pres de confiança, que tenia accessos als utensilis de cuina com un ganivet, matava la Núria López. No hi havia ningú en aquell moment, no hi ha prou funcionaris perquè un estigués a la cuina.

"No tenim funcionaris de carrer més gran, quan abans sí que en teníem", explicava als mitjans Miquel López, un treballador de la presó de Mas Enric. Ara mateix, perquè es facin una idea, als mòduls on hi ha més de cent reclusos només hi ha dos funcionaris, quan el que tocaria és que fossin el doble. El cabreig és absolut, la por dels funcionaris de les presons de Catalunya és real.

Muntatge de l'interior d'una presó i imatge de Nuria López

“Des d'UGT, es reclama el cessament de tota la cúpula del Departament de Justícia. Necessitem urgentment l'aplicació de mesures reals que evitin les agressions i, evidentment, la mort de companys”, deia un comunicat emès dimecres. Els funcionaris estan tan cansats, se senten tan sols que no volen ni veure Gemma Ubasart, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Només demanen que dimiteixi "avui mateix". "Les seves polítiques de contenció zero, de bonisme i de considerar que tots són bons" han acabat "amb un mort a sobre de la taula", afirma Enric López.

El pres ja havia agredit un altre reclús fa poc

Aquest mateix divendres s'ha sabut que el reclús que va matar la Núria, va ser expedientat fa uns mesos per pagar un altre pres. Concretament, va donar un cop de puny a un altre reclús. Va ser aleshores quan va ser apartat temporalment de les seves tasques a la cuina. Tot i això, se li va permetre tornar, explica ACN, una vegada va superar la sanció que li van posar.

Protesta davant la mort de Núria, la cuinera assassinada a la presó de Tarragona

Segueixen les protestes davant les presons catalanes

Els funcionaris de presons han volgut mostrar el seu cansament aquest divendres al matí davant de les presons catalanes. L'accés a Brians, Quatre Camins, Lledoners i Mas Enric està bloquejat i s'han aixecat barricades. També s'han viscut moments de tensió i només s'ha permès passar als Mossos d'Esquadra que feien el relleu als seus companys de dins les presons.

Tots els col·lectius que agrupen els funcionaris de les presons demanen la dimissió de la cúpula de Justícia, mentre que Gemma Ubasart ha trigat 48 hores a demanar comparèixer al Parlament. Lamentablement, ha hagut de passar una desgràcia perquè l'administració catalana s'adoni del que feia mesos que denunciaven els seus treballadors.

➡️ Política

Més notícies: