Salvador Illa amb vestit fosc, amb la mà sobre el pit, i dos oficials de policia al fons.
POLÍTICA

Qui són els consellers del Govern de Salvador Illa: gent d'ERC i un ex de Junts

El nou president confecciona un executiu ampli amb diversos noms polèmics

Ja es coneixen els noms que acompanyaran Salvador Illa al nou Govern de la Generalitat. A l'espera de saber si nou president ha encertat amb els noms, una evidència és clara. Es tractarà d'un executiu molt ampli, amb moltes conselleries (un total de 16) i, consegüentment, amb molts alts càrrecs. Per tant, a Salvador Illa de moment no sembla que li preocupi gaire la sobredimensió de l'administració pública.

Entre els nous consellers destaquen, per sobre de tot, una àmplia representació de fidels escuders de Salvador Illa els darrers anys. Noms destacats del seu equip al Parlament com ara Alícia Romero, Ramon Espadaler o Sílvia Paneque formaran part de l'executiu. També ho farà un ex de Junts, Miquel Sàmper, que va trencar el carnet del seu ja expartit fa uns quants mesos. I també hi ha noms vinculats a ERC, quelcom que calia esperar ja que més enllà de polítiques concretes, els republicans també necessitaven poder col·locar gent perquè les seves finances no es veiessin extremadament minvades.

Presidència: Albert Dalmau

Amb 34 anys, Albert Dalmau es convertirà a la mà dreta de Salvador Illa al Govern de la Generalitat. Anteriorment va ocupar el càrrec de gerent de l'Ajuntament de Barcelona de Jaume Collboni. De fet, ell ha estat el principal responsable del famós Pla Endreça de la capital catalana, destinat a posar ordre en qüestions relacionades amb la seguretat i la neteja de la ciutat.

Economia: Alícia Romero

Va ser la mà dreta de Salvador Illa al Parlament durant l'anterior legislatura. Llicenciada en Dret, va treballar un parell d'anys a la banca abans de fer el salt a la política el 1999. Fidel militant i dirigent del PSC, ara té la seva recompensa després de ser una persona de pes els últims anys al grup parlamentari socialista. Va ser, sense anar més lluny, l'encarregada de negociar els darrers pressupostos amb el Govern de Pere Aragonès. El seu gran repte serà definir el nou model de finançament pactat entre el PSOE i ERC.

Interior: Núria Parlón

Va ser el primer nom del nou Govern que es va conèixer. L'actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que porta quatre eleccions municipals seguides guanyant per majoria absoluta, assumeix un dels càrrecs més delicats del Govern. Ho fa, a més, recollint una nefasta herència de Joan Ignasi Elena, que després de tres anys al càrrec ha deixat una Catalunya amb la delinqüència disparada i una greu crisi reputacional dels Mossos.

Empresa i Treball: Miquel Sàmper

És un dels noms més polèmics del nou Govern de Salvador Illa. Llicenciat en Dret, va ser conseller de l'Interior del Govern de Quim Torra i fins i tot va portar la defensa de l'exconseller fugat de la justícia, Lluís Puig. La seva vinculació amb Junts va finalitzar el febrer passat, quan va decidir trencar el carnet del partit per desavinences amb la deriva que estava prenent la formació de Carles Puigdemont. Ja en campanya va donar suport a Salvador Illa i ara haurà de fer front al problema de la pèrdua de múscul industrial que pateix Catalunya.

Educació: Esther Niubó

Sortia a totes les travesses i finalment no hi ha hagut sorpreses. Llicenciada en Ciències Polítiques, Niubó ha estat la veu del PSC en educació els darrers anys. Ara tindrà el gran repte de revertir la greu situació que viu el sistema educatiu català després d'anys abraçant el 'pedagogisme' i que ha situat l'ensenyament català a la cua d'Espanya i d'Europa, tal com va reflectir l'últim informe PISA.

Justícia i Qualitat Democràtica: Ramon Espadaler

També estava cantat que acabaria a l'executiu de Salvador Illa. Exconseller de l'Interior amb Artur Mas i exconseller de Medi Ambient l'últim Govern de Jordi Pujol, Espadaler va ser el líder d'Unió Democràtica en els seus últims anys. Fa temps que forma part del PSC amb la plataforma Units Per Avançar, que va crear després de la ruptura entre Unió i Convergència i la seva sortida del partit. El seu repte principal serà satisfer les demandes dels treballadors de presons que han vist com, després d'anys de polítiques bonistes impulsades pel processisme, la violència contra ells per part de reclusos ha augmentat dràsticament.

Salut: Olga Pané

Aquest és un altre dels nomenaments que entraven dins de les travesses. Metgessa de professió, la seva carrera sempre ha anat lligada a la gestió del sistema sanitari. De fet, va ser gerent del Parc Salut Mar durant 13 anys. Ara, fa el salt al Govern com a màxima responsable del Departament de Salut.

Territori i Transició Ecològica: Sílvia Paneque

Una altra de les cares més reconegudes del PSC els últims anys. Actual regidora de Girona, va guanyar les darreres eleccions municipals, però un pacte processista entre CUP, Junts i ERC va impedir que pogués governar. Amb pes també al grup parlamentari socialista, Paneque ja va aspirar a ser presidenta del Parlament, però un altre pacte processista ho va impedir.

Els altres consellers: presència dERC i la creació de la Conselleria d'Esports

La resta d'executiu de Salvador Illa el formen altres personalitats, entre les quals destaquen membres reconeguts del PSC, també representació d'ERC i fins i tot membres de l'estructura actual del Gobierno d'Espanya.

Jaume Duch, director de comunicació del Parlament Europeu, serà el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior. Francesc Xavier Vila serà conseller de Política Lingüística després d'exercir de secretari de Política Lingüística al Govern de Pere Aragonès. És a dir, era un alt càrrec d'ERC a la Generalitat. Una altra nova consellera que fins ara també era alt càrrec del Govern Aragonès és Sònia Hernández, que passarà de directora general de Patrimoni Cultural a consellera de Cultura.

Mónica Martínez Bravo, fins ara secretària general d'Inclusió al Gobierno d'Espanya, serà la consellera de Drets Socials. Eva Menor, després de mitja vida al PSC i amb diversos càrrecs municipals i a la Diputació a l'esquena, serà el relleu de la polèmica Tània Verge al capdavant d'Igualtat i Feminismes.

Berni Álvarez, actual regidor socialista a Tarragona, es farà càrrec de la nova Conselleria d'Esports. Òscar Ordeig, secretari del PSC a Lleida, serà el responsable d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. I, finalment, la investigadora Núria Montserrat Pulido serà la consellera de Recerca i Universitats.

➡️ Política

Més notícies: