Primer pla del cantant Lluís Llach
POLÍTICA

Lluís Llach, a l'ull de l'huracà després d'atacar Salvador Illa

Onada de crítiques al president de l'ANC per les seves paraules contra el futur president i la diputada d'ERC Mar Besses

L'ANC (Assemblea Nacional Catalana) sempre ha estat una entitat afí a Junts i a Carles Puigdemont. Tot i això, amb la proclamació de Lluís Llach com a president, aquesta organització s'ha convertit desacomplexadament en l'altaveu del partit del líder juntaire.

Amb el pacte entre el PSC i ERC, la consigna en aquest sector del processisme és clara: atacar sense pietat els republicans per haver arribat a un acord amb els socialistes per investir Salvador Illa.

A Lluís Llach no li desagrada aquest paper. Fa dies que dispara contra dirigents i fins i tot militants d'ERC. Això sí, en el seu últim atac, ha perdut els papers. I és que, per desprestigiar els republicans, també ha acabat definint Salvador Illa d'una manera que molts han considerat, com a mínim, desafortunada.

Lluís Llach va compartir una foto de Mar Besses, diputada de les joventuts d'ERC, portant una samarreta amb el lema 'antifeixista'. I va dir el següent: "I donarà el seu vot a un feixista sense treure's la samarreta. Meravellosa joventut 'republicana' i d''esquerres'".

Que el processisme s'ha convertit en un expert a banalitzar conceptes no és una cosa nova. Fa anys que parlen d'"exili" per referir-se a gent que viu a cos de rei a Waterloo o parlant de "dictadura" per referir-se a l'Estat espanyol. Ara, Lluís Llach ha fet un pas més titllant de "feixista" Salvador Illa.

Les seves paraules han posat el president de l'ANC a l'ull de l'huracà. "Des del màxim respecte, Salvador Illa és espanyolista, conservador i de dretes, però no és feixista. No banalitzem el feixisme d'aquesta manera, per favor", li deia un. "Estàs malalt d'odi, t'haurien de fer examinar per un psiquiatre", li deia un altre. "Salvador Illa no és cap feixista. Pot ser espanyolista, pot semblar-te que forma part d'un partit que traeix dues de les seves tres sigles, però no és un feixista", li retreu un altre usuari.

"Estem perdent el nord. Illa serà el que sigui, però no és un feixista, no es pot estar cada dia dient feixista a tot" o "el nivell de bogeria i dissonància cognitiva a què cal arribar per dir que Salvador Illa i el PSC són feixisme” van ser algunes de les altres respostes que va rebre. Altres, a més, li recordaven que precisament a la família de Lluís Llach sí que hi va haver dirigents franquistes, per exemple.

La publicació de Lluís Llach es va fer viral ràpidament per les seves polèmiques paraules. Molts han volgut donar la seva opinió respecte a unes declaracions que evidencien l'absoluta pèrdua de papers d'una part del processisme que segueix sense assimilar la derrota processista a les passades eleccions del 12 de maig.

➡️ Política

Més notícies: