El portaveu d'Esquerra Republicana, Najat Driouech, intervé des de la tribuna en una sessió plenària al parlament de Catalunya

POLÍTICA

Els set candidats àrabs que ERC presenta a les eleccions del 12 de maig

Els republicans busquen captar el vot musulmà a Catalunya i, per això, inclouen candidats àrabs a les seves llistes

L'electorat d'origen musulmà a Catalunya no és menyspreable i ERC no perd l'ocasió per capitalitzar-lo. Les seves felicitacions del Ramadà i els acords amb la Lliga Àrab no són una celebració innocent de la pluralitat cultural. Hi ha una intencionalitat electoral darrere que, per a aquestes eleccions, està reforçada amb diversos candidats musulmans.

El calador de vots musulmà

Els partits no solen improvisar i, encara que ho sembli, no regalen paraules al vent. De la mateixa manera que Vox o Aliança Catalana es presenten contraris a l'islam, els partits progressistes se'n presenten a favor. I el motiu és electoral. Els ciutadans catalans amb origen musulmà són un calador de vots molt important.

Per aconseguir aquests vots són molt convenients les idees que d'un temps ençà defensa ERC i altres partits d'esquerres. Són idees relatives a la multiculturalitat, a la Catalunya dels vuit milions, a combatre els discursos d'odi, etc. No és per casualitat que els republicans presenten una cara tan amable amb la comunitat musulmana i el Ramadà.

Qüestió al marge és el debat sobre si, en el fons, té sentit aquesta aliança circumstancial entre islam i esquerra. Aquesta és una crítica que no ve únicament des de sectors conservadors, sinó també des de figures com Najat El Hachmi, que va ser durament criticada per sectors progressistes a Catalunya per qüestionar l'islam. Van demanar fins i tot a l'alcalde Collboni que no li deixés fer el pregó de la Mercè el 2023.

Set candidats musulmans

I el cas és que part d'aquesta atracció del vot musulmà passa per posar cares musulmanes a les llistes. Una cosa en què ERC és pionera. El referent en aquest sentit és la diputada d'origen musulmà Najat Driouech Ben Mossa, que sintetitza aquesta barreja d'islam, progressisme i defensa de la multiculturalitat.

Imatge de la diputada Najat Driouech xerrant amb el president Pere Aragonès

Com informa La Razón, els republicans han inclòs set persones àrabs a les seves llistes. A més de la ja cita Najat Driouech Ben Mossa figuren Yasmina Sánchez Oussedik, Zainab Tamara Zubair, Abul Kalam Azad i Ali, Laila El Gamouchi Darras i Karim el Sabni al Garraf.

I és que l'assumpte sobre el pes electoral de la comunitat musulmana a Catalunya té perspectives d'anar cada cop a més. De fet, fa un mes va ser notícia el cartell del que semblava un presumpte nou partit adreçat a la comunitat marroquina a Catalunya. El seu promotor, Mourad El Boudohi, i al qual aquest mitjà li va fer una entrevista, va aclarir que no pretenia fundar cap partit. Això sí, va deixar caure que “ERC i la CUP són els partits que defensen millor els immigrants”.

➡️ Política

Més notícies: