Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció
POLÍTICA

El Parlament avala l'acord amb la Lliga Àrab per promoure l'àrab a les escoles

ERC, Junts, PSC, Comuns i CUP tomben la proposta de Vox de suprimir el pacte a què ha arribat la Generalitat amb diversos països islàmics que apliquen la xaria o llei islàmica


Fa poc més de mig any, el juny del 2023, el Govern de la Generalitat va arribar a un acord amb diversos països islàmics per promoure la llengua àrab a les escoles catalanes. El pacte té quatre anys de vigència i es va signar amb ALESCO, que és l'Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab, un organisme que compta amb la participació de diversos estats àrabs. Entre ells, alguns com Aràbia Saudita, Iemen, Qatar o Marroc. És a dir, països que apliquen, en major o menor mesura, la xaria o la llei islàmica.

Aquest acord ha tornat a ser notícia després de la proposta que dijous va presentar Vox a la Comissió d'Exteriors del Parlament de Catalunya. El diputat Alberto Tarradas va demanar la suspensió d'aquest pacte, que consideren "una absoluta insensatesa" perquè representa "col·laborar en matèria educativa i cultural" amb països "autoritaris, que basen el seu sistema legal en la xaria o la llei islàmica, on les dones són tractades com a mercaderia, els homosexuals són perseguits i les nenes són obligades a casar-se per la força amb homes grans".

En el debat sobre la proposta presentada per Vox, ni PSC, ni els Comuns, ni la CUP hi van voler intervenir. Sí que ho van fer Junts per Catalunya i ERC. Els juntaires van retreure el "tarannà xenòfob de Vox" i van defensar que "té tot el sentit del món" arribar a acords amb la Lliga Àrab per la seva "importància geopolítica". Van afegir, també, que seguint el mateix criteri, "tampoc no hauríem de tenir relacions amb països com Turquia, la Xina o fins i tot alguns europeus". Esquerra, per part seva, va acusar Vox d'"utilitzar mentides i arguments racistes i xenòfobs" per "trencar la cohesió social a Catalunya".

Vox es queda només defensant la proposta

L'únic partit que va votar a favor de la proposta va ser Vox, mentre que hi va haver 14 vots en contra: els d'Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya, Partit Socialista de Catalunya, els Comuns i la CUP. En aquesta Comissió d'Exteriors, celebrada aquest dijous al Parlament, no hi van ser ni el Partit Popular ni Ciutadans i, per tant, no van poder emetre cap vot.

➡️ Política

Més notícies: