Primer pla de Najat El Hachmi mirant a càmera i somrient
POLÍTICA

La nova enemiga de l'esquerra: l'escriptora feminista i antiislamista Najat El Hachmi

La CUP, ERC, 'Unitat contra el feixisme i el racisme' i fins i tot el Govern l'acusen d''islamòfoba' i intenten vetar-la

Najat El Hachmi. Escriptora de 44 anys nascuda a Nador (Marroc) però vivint a Catalunya des dels 8. Guanyadora del Premi Ramon Llull de literatura el 2008 o del Premi Nadal 2021. I amb un perfil marcadament feminista i antiislamista.

Amb aquestes dades, sembla impossible que aquesta llicenciada en filologia àrab s'hagi convertit en una de les principals enemigues de l'esquerra catalana els darrers dies. Però és així. Najat El Hachmi està rebent una campanya d''acoso y derribo' per part d'algunes veus de l'esquerra catalana, fins i tot del Govern. El seu delicte, qüestionar dues religions: l'islamisme radical i el transactivisme.

Partits com la CUP, ERC, Comuns, Junts per Catalunya i també el Govern estan intentant impedir que Najat El Hachmi sigui la pregonera de les properes festes de la Mercè a Barcelona. Des que el govern municipal de Jaume Collboni anunciés que seria l'encarregada de llegir el pregó de la 'Festa Major', no han estat poques les entitats, els polítics i els partits que estan promovent el veto i boicot de l'escriptora. Curiosament, entre ells hi ha Najat Driouech, la diputada musulmana d'ERC que llueix orgullosament el vel islémic als plens del Parlament.

Pla mitjà de Najat El Hachmi amb un vestit negre i un trofeu a les mans

A Najat El Hachmi l'acusen d'“islamofòbia” pel fet de criticar, entre altres coses, la imposició del vel islàmic a les dones. O de “transfòbia” per simplement qüestionar alguns aspectes de la polèmica Llei Trans. El seu pecat respecte a la transsexualitat va ser anomenar “homes que diuen ser dones” a les dones trans.

Més enllà dels partits esmentats anteriorment, altres entitats com l'Observatori contra l'Homofòbia o Unitat contra el feixisme i el racisme també s'hi han posicionat en contra. I demanen al govern de Collboni que la veti com a pregonera. De moment, l'executiu municipal del PSC es manté a la seva posició inicial.

L'acusació d'“islamofoba” és la que està aixecant més polèmica, sobretot per l'absurditat que sembla acusar d'això algú amb el seu currículum. I és que Najat El Hachmi prové d'un entorn musulmà i coneix perfectament els secrets d'aquesta religió i del seu fonamentalisme. Per aquest motiu, és una de les veus més crítiques a Catalunya del vel islàmic o del burquini.

'Unitat contra el feixisme i el racisme' defensa un salafista i critica una feminista

Una de les entitats que més ha criticat Najat El Hachmi és 'Unitat contra el feixisme i el racisme'. Per a aquesta organització, els posicionaments contra l'islamisme de l'escriptora d'origen magribí són intolerables.

Fa uns mesos, aquesta mateixa entitat va sortir a defensar a Mohamed Said Badaoui . Si no ho recorden, aquest marroquí va ser expulsat d'Espanya sota acusacions policials d'expandir el salafisme a la seva àrea d'influència, que era la mesquita de Reus. La decisió de deportar-ho va provocar manifestacions i condemnes per part dels mateixos que ara volen vetar Najat El Hachmi.

No deixa de ser curiós que, mentre que Najat El Hachmi no li toleren les seves opinions, de Mohammad Said Badaoui no qüestionaven els seus actes. I és que, recordem-ho, aquest marroquí ara expulsat d'Espanya es negava a donar la mà a dones i fins i tot obligava la seva filla petita a anar a la platja amb burquini.

Es dona el cas que, al seu dia, Najat El Hachmi també va criticar el posicionament respecte de Badaoui que van tenir diverses entitats que es consideren d'esquerres.

Ara, aquesta creadora àmpliament reconeguda per la seva trajectòria com a escriptora, activista feminista i antiislamista ha esdevingut el blanc de les crítiques d'una part de l'esquerra. Una esquerra que defensa la “llibertat” de portar vel o burkini i que no tolera ni la més mínima discrepància respecte aquest posicionament o respecte a la Llei Trans.

El Govern també demana vetar Najat El Hachmi

Per si no n'hi hagués prou amb la campanya contra Najat El Hachmi, l'última entitat a posicionar-se en contra ha estat, ni més ni menys, que el Govern de la Generalitat. Mitjançant el sempre polèmic departament d'Igualtat i Feminismes, l'executiu català demana a Jaume Collboni que “reconsideri la idoneïtat” de l'escriptora feminista per fer el pregó de la Mercè 2023. La Conselleria liderada per Tània Verge creu que Najat El Hachmi “alimenta arguments transfòbics i posa en dubte els avenços dels drets de les persones trans”.

➡️ Política

Més notícies: