Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Salvador Illa alça la veu contra el 'bonisme imperant' a Catalunya

El cap de l'oposició demana contundència a la Generalitat després dels episodis de violència

Alguna cosa s'està movent a Catalunya, encara que sigui lentament. Després dels actes violents vistos als carrers de Manresa, Vic o Molins de Rei, Salvador Illa ha decidit actuar. El líder del PSC registrarà una petició per celebrar un ple monogràfic sobre seguretat al Parlament, cosa que no havia passat i que no sabem de què servirà. Però per aquí es comença, per posar damunt la taula el problema creixent als carrers de Catalunya.

Aquest dimecres a la sessió de control a Pere Aragonès, Salvador Illa ha mostrat el seu malestar al president. "Ens equivoquem si minimitzem aquests fets, si no diem les coses pel seu nom i, encara pitjor, si amaguem el cap sota l'ala", assegurava. De fet, el cap de l'oposició es feia seves les paraules d'aquest mitjà dilluns passat i constatava que hi ha un "bonisme imperant" en parlar de seguretat a Catalunya.

Salvador Illa s'ha referit als diferents actes violents i saquejos vistos a Manresa, Vic, Molins de Rei o Vilafranca del Penedès, així com altercats a Barcelona per la Mercè. Sense evitar especificar què tenen en comú aquests actes –joves estrangers– sí que ha demanat un canvi de rumb en seguretat a la Generalitat.

La recepta de Pere Aragonès

El president de la Generalitat ja ha respost a Illa assegurant que ja hi ha hagut detinguts. "Que sàpiguen els responsables que no quedaran impunes", assegura Pere Aragonès.

Segons el president, la Generalitat té la recepta per posar fi a aquests episodis de violència. Es tracta de tres mesures: més presència policial en esdeveniments amb molta gent, “actuacions contundents” dels Mossos i polítiques de prevenció i integració.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

Amb aquesta darrera mesura, la Generalitat assumeix, encara que sigui implícitament que bona part d'aquests altercats i d'actuacions violentes les estan perpetrant joves estrangers. En aquest sentit, el mateix conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va compadir els violents per factors com la seva educació, "el desarrelament o la desafecció".

En aquest sentit, Salvador Illa ha volgut llançar un guant a la policia catalana. Ha assegurat que al Parlament "s'ha parlat més de com controlar la policia" que dels problemes de seguretat. I no només això, sinó que ha demanat que no facin por expressions com "resposta contundent davant la violència".

És difícil pensar que un ple monogràfic pugui servir perquè la Generalitat assumeixi el problema real i les seves causes. El que és segur és que servirà per saber què pensen tots els partits del Parlament dels episodis de violència vistos a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: