Muntatge de fotos d'una barricada a Molins de Rei i baralla als carrers de Manresa
POLÍTICA

Molins de Rei, Manresa, Vic... Què està passant a Catalunya

Els veïns esclaten contra la inseguretat als carrers

Una baralla multitudinària entre marroquins i dominicans al cor de Manresa ha provocat la indignació dels veïns. Aquest dijous hi ha convocada una manifestació sota el lema “Manresa diu prou”. Denuncien la inseguretat quotidiana que es viu als carrers i demanen mesures dràstiques a l'alcalde per resoldre el problema.

A Molins de Rei, un grup de joves va assaltar comerços, va provocar disturbis i va llançar pedres a la policia després de les festes del poble. Els Mossos d'Esquadra han identificat aquest grup que segons els veïns fa temps que causen problemes. Tot i que als mitjans no es diu, fonts veïnals asseguren que són menors estrangers no acompanyats.

A Vic, una baralla entre dos grups en un aparcament s'ha acabat amb quatre persones ferides amb arma blanca. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació, però de moment no hi ha detinguts. Segons destaca El Caso, la baralla en plena nit va ser protagonitzada per “un nombrós grup de joves procedents de l'Índia”.

Què està passant a Catalunya

La successió de baralles i aldarulls protagonitzats per estrangers a diverses localitats de Barcelona ha fet esclatar l'olla a pressió de la inseguretat. És la culminació d'un procés de degradació llarg i lent. Els veïns tenen por de sortir al carrer i exigeixen una resposta davant de la passivitat de les autoritats.

En el cas de Manresa, la tensió augmenta en l'enfrontament entre identitaris i antifeixistes. Aquests últims assenyalen l'“extrema dreta” per vincular delinqüència amb immigració. Partits polítics, veïns i comerciants parlen duna situació límit i denuncien el bonisme dels governants.

Cal recordar que Catalunya és de llarg la comunitat amb més immigració de tot Espanya, sobretot d'origen àrab. Sectors cada cop més nombrosos es queixen de la impunitat amb què actuen aquests col·lectius. Solen ser grups nombrosos d'estrangers menors o molt joves.

Creixen els partits identitaris

La sensació d'inseguretat i de connivència de les autoritats amb aquests col·lectius ha disparat el suport als partits identitaris. Un bon exemple és el d'Aliança Catalana, que a les darreres municipals va arrasar a Ripoll. El partit continua creixent malgrat els cordons sanitaris dels partits polítics i els mitjans de comunicació.

La líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha parlat obertament del que ha passat aquests dies a Manresa, Vic i Molins de Rei. "Allò que fa dos dies vèiem a França, ara ja ho tenim aquí", ha afirmat. Molts veïns donen suport a aquests partits per parlar sense embuts d'una preocupació que fins ara era tabú.

És el cas del Front Nacional de Catalunya, un altre dels partits identitaris en auge. A Manresa tenen dos regidors i ha estat un dels més actius a denunciar aquests dies la situació viscuda. Entre les propostes, l'enduriment de les condicions per empadronar-se, l'expulsió dels estrangers violents i la restricció de les ajudes socials.

 

➡️ Política

Més notícies: